Tartu proovivõtupunktis on testitud 789 inimest, kliinikumis ravil 11 inimest

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Koroonaviiruse testimine Annelinna spordimaja kõrval sel laupäeval.
Koroonaviiruse testimine Annelinna spordimaja kõrval sel laupäeval. Foto: Sille Annuk

Annelinna spordimaja proovivõtutelgis on koroonaviirusnakkuse kohta proov võetud 789 inimeselt.

Qvalitase arstikeskuse juhataja Tõnu Veldi sõnul testiti esimese nädalaga 747 inimest. See oli nädal, mis algas reedel 20. märtsil ning sai täis 27. märtsil.

Eile ehk laupäeval 28. märtsil võeti veel 42 proovi. Pühapäeva ehk täna keskpäeval oli broneeringud kirjas neljaks proovivõtuks.

Tartu proovivõtupunkti suutlikkus on kuni 150 proovi päevas, seni on tulijaid olnud mitu korda vähem.

Proovi saab anda ainult perearsti saatekirjaga. Nädalavahetusel tuleb kõigepealt helistada perearsti nõuandeliinile 1220 ajavahemikul kell 8–18, helistajat küsitletakse kõigepealt telefoni teel ning sealt edasi suunatakse ta saatekirja saamiseks valveperearstikeskusse.

Eile käis proovi andmas 42 inimest.
Eile käis proovi andmas 42 inimest. Foto: Sille Annuk

Sealt saab siis ka täpse info, kuhu pöörduda testimiseks. Kõik testide vastused saadetakse digilukku ja on nähtavad nii patsiendile endale kui ka perearstile tavaliselt järgmiseks päevaks. 

Perearsti kommentaar

Eesti perearstide seltsi juhatuse liige ning Ülikooli perearstikeskuse arst Ruth Kalda lisas, et testimisele suunamise kriteeriumid on töötatud välja Eesti perearstide seltsi ja terviseameti koostöös.

«Oleme lähtunud sellest, et kui vahendeid napib, et kõiki sümptomitega patsiente testimisele kohe suunata, siis on väga oluline, et testitud saaksid eelkõige need, kelle puhul testitulemus on kõige kriitilisema tähendusega.»

«Alati jääb ju arstil oma otsuse tegemise õigus. Kui ta patsienti ja tema seisukorda ja tausta tundes peab testi vajalikuks, siis ta tema ka testimisele saadab,» lisas Ruth Kalda. 

Eesti üldandmed

Eestis on eilse seisuga haigust testitud 10 396 inimesel, positiivne vastus on saadud 679 juhul.

Aktiivseid haigusjuhte Eestis on praegu 656.

56 inimest neist on haiglas.

20 on tervenenud. Ja kolm on surnud.

Tartu ülikooli kliinikumis on praegu Covid-haigusega ravil 11 inimest, neist nakkushaiguste osakonnas 7 ja intensiivraviosakonnas 4. Haiglast koju on pääsenud 6.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles