Kliinikumi plaaniline ravitöö lükkub aprilli lõpuni edasi

Tartu Postimees
Copy
Mootorrattur toimetati Tartu Ülikooli kliinikumi kontrolli.
Mootorrattur toimetati Tartu Ülikooli kliinikumi kontrolli. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tartu ülikooli kliinikumi juhatus otsustas Eestis kehtiva eriolukorra, Covid-19 leviku ja prognoositava hospitaliseerimist vajavate haigete arvu olulise kasvu tõttu lükata plaaniline ravitöö edasi 30. aprillini.

Kliinikumi juhatuse esimees Priit Eelmäe ütles, et otsus on vajalik nii patsientide kui ka tervishoiutöötajate kaitseks. «Lisaks on plaanilise ambulatoorse ja statsionaarse ravitöö katkestamine andnud võimaluse korraldada haigla töö ümber nii, nagu ei kunagi varem. Kliinikumis on loodud kaks erakorralise meditsiini osakonda, üks neist spetsiaalselt Covid-19 haigetele. Lisaks on rajatud Covid-19 patsientidele eraldi nakkusosakond ning ümber on korraldatud intensiivraviosakondade töö, valmidusega suurendada suutlikkust vajaduse tekkides,» rääkis Eelmäe.

Kliinikumi kriisijuhtimismeeskonna juhi professor Joel Starkopfi sõnul on kliinikum valmistunud Covid-19 patsientide raviks efektiivselt. «Oleme suurendanud nii nakkushaiguste osakonna kui ka intensiivraviosakondade voodikohtade arvu, kuna prognoosime haiglaravi vajavate haigete suurt kasvu lähinädalatel. Ent lisaks kliinikumi otsusele lükata haiglatöö plaanilise ravi edasi, on ka Eesti elanikel oluline mõista, et liikumispiirangud on vajalikud kaitsmaks iseenda ja kõikide teiste eestlaste tervist. Vabariigi valitsuse kehtestatud meetmeid viirushaiguse leviku piiramiseks tuleb täita kõige rangemas korras,» rõhutas professor Starkopf. Ta lisas, et on tänulik nii kliinikumi kriisijuhtimismeeskonnale kui ka kõikidele kliinikumi töötajatele, kes sel keerulisel ajal on mõistnud olukorra tõsidust ning aidanud igakülgselt kaasa vajalike töökorralduslike muutuste elluviimisele.

Plaanilise ravitöö katkestus tähendab, et planeeritud eriarstide vastuvõtud, planeeritud haiglaravi ning muud plaanilised teenused lükatakse edasi. Kliinikumi töötajad võtavad patsientidega järk-järgult ühendust, kuid kõik patsiendid on ka ise oodatud oma vastuvõtuaega tühistama. Eelmäe vabandas võimalike ebamugavuste pärast ning lisas: «Kinnitan, et kõikide patsientidega, kelle plaaniline ravi katkeb, võetakse eriolukorra lõppedes ühendust,»  

Eriolukorras jätkub erakorraline töö, sünnitusabi, dialüüsravi, vähiravi, bioloogiline ravi, südamehaiguste ning muu vältimatu abi. Need operatsioonid, mille edasilükkamine kahe-kolme kuu võrra võiks oluliselt halvendada patsiendi tervist, on planeeritud toimuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles