Tartus algas koroonaviiruse drive-in-testimine (4)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy

Täna keskpäeval algas Tartu koroonaviiruse drive-in-testimine Annelinna spordimaja kõrval, testimispunkti tööd korraldab Qvalitase arstikeskus.

Qvalitase arstikeskuse juhatuse esimees Tõnu Velt ütles, et suutlikuseks on esialgu arvestatud üks inimene iga viie minuti tagant, võimekus peaks aga jõudma temponi kolm minutit inimese kohta.

Tund enne testimispunkti avamist oli sinna suunamise saanud seitse inimest, aga Velt ütles, et see on pidevalt muutuv suurus. Täna on plaanitud proove võtta kella kaheksani õhtul. Võetud proovid saadetakse edasi Synlabi laborisse. Vastus tuleb ööpäeva jooksul.

Testima oodatakse üksnes autoga. Testimispunkti jalgsi minna ei ole lubatud.

Koroonaviiruse laiendatud testimine algas riigi, perearstide ja erameditsiiniettevõtete koostöös. Kaheksa Eesti linna drive-in-proovivõtukohtadesse saab testimiseks pöörduda üksnes perearsti saatekirja alusel.

Haigestumisel peavad inimesed helistama oma perearstile, kes hindab patsiendi koroonaviiruse testimise vajadust vastavalt terviseameti protokollile. Kui perearst peab testimist vajalikuks, siis vormistab ta digitaalse saatekirja. Saatekirja saanud patsiendile helistab seejärel spetsiaalne testimiskeskus ning lepib inimesega kokku täpse testimise aja ja koha. Ninaneelu proov võetakse autost saatekirja omavalt inimeselt isikut tõendava dokumendi alusel, testi tulemuse saab inimene telefoni teel ühe tööpäeva jooksul ning vastus läheb digilukku.   

Kõige olulisemad sammud testimisele pääsemiseks:

1. Kui haigestud, helista oma perearstile! Perearst hindab testimise vajalikkust ja annab tervisenõu.

2. Kui perearst otsustab, et testimine on vajalik, edastab ta elektroonse tellimuse laborisse ning sealt helistatakse sulle, et leppida kokku testimise aeg ja koht. Oota kõnet!

3. Sõida autoga kokkulepitud kohta õigel ajal ja võta kaasa dokument! Ninaneelu proovi saab anda vaid elektroonse saatekirjaga inimene kokkulepitud ajal isikut tõendava dokumendi alusel. Testitakse vaid perearsti poolt laborile edastatud saatekirja omavat inimest. Niisama ei ole mõtet kohale tulla, testitakse eelregistreeritud inimesi. Testima tulles ei ole otstarbekas võtta samasse autosse pereliikmeid.

4. Oota vastust, sulle helistatakse! Vastused saab kuni kahe tööpäeva jooksul ning need liiguvad ka digilugu.ee keskkonda.

5. Kui sinu proov osutub positiivseks, siis püsi kodus, järgi perearsti eelnevalt antud soovitusi, tervise halvenemisel võta ühendust oma perearstiga või kutsu kiirabi, helistades telefoninumbrile 112.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles