Vahvad videod ⟩ Treenerid puhkepausi ei pea ja otsivad uusi võimalusi

Lenel Karu
, reporter
Copy
JJ-Street tantsukoolis toimuvad treeningud virtuaalselt ning uusi oskusi avastavad nii treenerid kui õpilased.
JJ-Street tantsukoolis toimuvad treeningud virtuaalselt ning uusi oskusi avastavad nii treenerid kui õpilased. Foto: Erakogu

Eksivad need, kes arvavad, et koroonaviiruse tõttu enam trenni teha ei saa. Vastupidi, mitmete spordialade juhendajad on oma hoolealustele suutnud välja mõelda põnevaid koduülesandeid või virtuaaltreeninguid. Ka täiskasvanud ei pea üksi higistama, sest spordiklubid on veebi kolinud.

Lõbus ja loominguline

Tartu ülikooli korvpallikooli treener Olari Narits nägi internetist videot, kuidas NBA korvpallurid teevad karantiinis treeninguid ja harjutavad kolmepunktiviskeid. Ta andis kohe ka oma õpilastele võimaluse sama asi järele proovida.

Toas muutub korviks prügikast või tühi karp, mille sisse tuleb kiires tempos ja õigest kaugusest visata majapidamises leiduvaid asju. Poisid filmisid koduse ülesande üles ning nüüd koguvad nende videod sotsiaalmeedias pöidlamärke, et selgitada välja parim. Üks noormeestest, Sten Markus Adamson, on enda korviks valinud pappkasti. 

Ma loodan väga, et meie sportlased kasutavad seda sülle kukkunud vaba aega targalt ja nende areng ei peatu.

«Kui õue ei või minna, siis saab seda ülesannet ka kodus teha. Noored võtsid idee hästi vastu,» rääkis Olari Narits. Igal nädalal jagatakse korvpalluritele ka koduseid ülesandeid.

«Meil on üldfüüsilise õppekava treener saatnud poistele jooksuülesandeid, aga ka harjutusi topispallide või hüppenööridega. Mina jällegi saadan harjutusi pallikäsitsuseks,» selgitas Narits. Aga ainult harjutustest ei piisa. «Igaüks saab Youtube'ist harjutusi teha, aga just lõbusaid ja loovaid lisaülesandeid läheb neil iseseisvalt rohkem vaja,» märkis ta.

«Nad on harjunud rutiiniga, tegema kuus-seitse korda nädalas trenni. Selge on see, et praegu on plaan täiesti sassis ning treeneritel pole lihtne toime tulla.»

Narits näeb kriisiolukorras ka elu häid külgi. «Muidu alustame üldfüüsilist ettevalmistust suvel, nüüd saab seda teha varem. See aitab iga sportlast individuaalselt ette valmistada uueks hooajaks,» ütles ta.

Vennad Sverre ja Jorke Aav treenivad samuti Tartu ülikooli korvpallikoolis. Kui Tartus saab treenida väliväljakutel ja -jõusaalides, siis kaks venda on veetnud viimased päevad linnast eemal maakodus. Seal on noormehed eriolukorras leidnud alternatiive pallimängu jätkamiseks.

«Siin on üles pandud korv, kus on võimalik visata ja mängida. Kive on maal palju ja nendega saab ka väga hästi erinevaid harjutusi teha,» selgitas Aav. 

Topeltkoormus

Oma fantaasia on treenerid pannud tööle igal alal. Võimlemisklubi Janika tegevjuhi Elina Gorelašvili sõnul on treeneritel praegu tööd isegi rohkem kui enne. «Kui muidu teeme rühmatreeninguid, siis nüüd peame iga lapsega eraldi tegelema ja videod üle vaatama. Kõik võtab aega ja tegevused on ette valmistatud,» selgitas Elina Gorelašvili võimlejate näitel kriisiolukorras töötamist.

Oma õpilasi ei ole kodudesse üksi jätnud ka mitmed Tartu tantsukollektiivid. JJ-Street tantsukoolis jätkuvad treeningud virtuaalselt, kuigi töö on raskendatud.

«Me peame veel rohkem vaeva nägema ja tööd tegema, et õpilased saaksid kvaliteetselt oma asju edasi teha,» ütles JJ-Street tantsukooli Lõuna-Eesti peatreener Mari Venski. Ta kinnitas, et töö on eriolukorrast küll häiritud, aga noored ei pea sellepärast kannatama. Treenerid on leidnud põnevaid uusi lahendusi tantsutundide korraldamiseks ning uued virtuaaltreeningud on sageli päeva oodatuim osa.

«Alguses oli teistmoodi ikka, aga saime asja koos kiiresti toimima. Loodame, et see periood ei kesta kaua. Seni, kuni lapsevanemad pole kaotanud tööd ja saavad aru selle suhtluse vajalikkusest, on võimalik küll treeninguid jätkata,» selgitas Venski. Ta selgitas, et treeneri roll ongi hoida lapsed liikumas ja leida neile tegevusi. Kuigi praegu ei ole treener küll õpilasega koos saalis, saab ta siiski endiselt kontrollida noorte arengut.

JJ-Street tantsukoolis algasid sel nädalal veebitreeningud, mis on tantsuõppele toonud põnevaid lisaväärtusi.
JJ-Street tantsukoolis algasid sel nädalal veebitreeningud, mis on tantsuõppele toonud põnevaid lisaväärtusi. Foto: Erakogu

Gorelašvili sõnul ei peaks tähendama virtuaaltreeningud seda, et kuutasu ei kehti. «Muidu ei saa spordiklubid ju jätkata,» ütles ta. «Arusaadav, et kui lapsevanemal on keeruline olukord või ta on kaotatud töö, siis vajab iga üksikjuhtum eraldi lähenemist.»

Ta kinnitas, et veebitreeningutel saab keskenduda võimlemise eri tahkudele ja siiani on kõik kodus aktiivselt kaasa teinud. 

Tartu spordiselts Kalev on käivitanud lisaks treeningutele ka võistlused, mille eest noored võivad teenida isegi auhindu. Näiteks tuleb ühes võistluses varvaste abil sokid ämbrisse tõsta, aga leidlikke lahendusi on teisigi. 

Tartu spordiselts Kalev treeneri Kersti Viru sõnul tehakse võistlussportlastele individuaalseid kavasid ning töö jätkub mitmel rindel. «Kui muidu käisime koos ühes spordisaalis, siis nüüd on lapsed kodudes ja treener peab teadma, mis võimalused tal harjutuste sooritamiseks on,» selgitas Kersti Viru. 

Võistlustest võtavad noored hästi osa. 

«Hea näide on üks malega tegelev laps, kes muidu kartis arvutis partiid teha, aga nüüd on asja selgeks saanud. Lastele annab see periood palju uusi arenguvõimalusi,» kinnitas Viru.

Vaja mõistmist

Shaté tantsukool on käivitanud rühmadega distantsõppe, mille koormus pole tavapärasest oluliselt erinev.

«Lisaks füüsilistele ülesannetele ja e-tundidele oleme lisanud ka lihtsalt lõõgastavaid praktikaid. Kõigi jaoks on olukord uus ja lapsed vajavad selliseid rahulikke hetki ka,» ütles Shaté tantsukooli juhataja Krõõt Kiviste. Tema sõnul on tantsuhariduse jätkamine väga oluline, et lastel oleks võimalik arvuti taga istumise kõrvalt liikuda ja hoida ühendust oma grupikaaslaste ja treeneritega. 

Tähtvere tantsukeskuse tantsuõpetaja Maarja Pruuli rääkis, et eriolukorras on loodud õpilastele virtuaaltantsukeskuse kodulehekülg, kuhu juhendajad õpetusvideosid üles laevad. Noortega üksnes ei tantsita.

«Kolmapäeval oli meil diskotantsu teemal Facebooki vestlus, mida vaatas-kuulas ligi 100 õpilast,» kinnitas Pruuli.

Võimlemisklubi Janika asutaja Janika Mölder nentis, et eriolukord on muutnud spordimaailmas olukorra keeruliseks. Edasi on lükatud kõik suurvõistlused. «Alguses mõjus võistluskalendri ja treeninguplaanide segilöömine šokina, kuid üllatavalt kiiresti tekkis uusi ideid,» rääkis Janika Mölder.

Olümpiale pürgijad saavad treenida kinnistes spordibaasides, teised õppida koos treeneriga veebis. «Õnneks elame digiajastul. Janika klubi reageeris päeva pealt ja kõik meie sportlased on olnud karantiinipäevadel tegevuses interneti teel,» sõnas Mölder.

Tema sõnul saab iga sportlane ennast kriisiolukorras arendada. Tahtejõud on võtmesõna ja igaüks on praegu enda saatuse sepp.

«Ma loodan väga, et meie sportlased kasutavad seda sülle kukkunud vaba aega targalt ja nende areng ei peatu,» rääkis ta ja lisas, et praegu on tähtis kõiki asjaosalisi mõista.

«Kui kriis kestab kauem, siis võib see kaasa tuua suuri probleeme ka meie tegevusalal, kus ilma riigi, omavalitsuste, lapsevanemate ja teenuste osutajate paindlikkuseta oleks raske toime tulla,» sõnas Mölder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles