Kaks lugu Tartust: kui koroonahaigus majas, toob sõber poekoti aia taha

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Viirushaigusega karantiinis Priit Luik saab sõbralt Marek Pihlakult teate, et tellitud toidumoon on kohal ning tassib kauba peatselt tuppa.
Viirushaigusega karantiinis Priit Luik saab sõbralt Marek Pihlakult teate, et tellitud toidumoon on kohal ning tassib kauba peatselt tuppa. Foto: Marek Pihlak

Kõik algas paha aimamata. Eelmise nädala teisipäeva õhtul tundis elvalane Priit Luik kuklas peavalu, millele ta erilist tähelepanu ei pööranud. Öösel läks valu tugevamaks, tulid külmavärinad. Hommikul näitas kraadiklaas 37,8.

«Eile sain vist külma,» mõtles ta seejärel, kuna oli eelmisel päeval õues lapsele mänguväljaku üles seadnud. Et Priit Luik on treener, oli ta klubis ka trenne juhendanud. Nüüd keris haigus end muudkui edasi.

Kolmapäeval oli juba 38,8. «Muudkui vingerdasin voodis,» meenutas Priit Luik. Neljapäeval levis üle Eesti info, et nädalavahetuse sünnipäeval, kus ka Priit Luik käis, oli viirusekandja.

«Minu häirekell hakkas lööma,» ütles ta. «Võtsin perearstiga ühendust, tema soovitas kiirabisse helistada. Esimese hooga koroonabrigaad minu juurde ei jõudnud, hädalisi oli vist palju.»

Nii tuldi Priit Luige juurde koju Elvasse laupäeval. Proov võeti ka ta aasta ja seitsme kuu vanuselt lapselt. Naiselt ei võetud, kuna eeldati, et kui Priit Luik on nakatunud, on nakatunud juba ka naine.

Kahtlus sai järgmisel päeval kinnituse. Lapse proov oli õnneks negatiivne.

Kogukonna tugi

Eile oli Priit Luige enesetunne juba päris hea. Palavikku pole. Ehk nipet-näpet-krõbinaid kurgus veel oli. «Huvitaval kombel ei ole mul köha ega nohu, aga mingi röga nagu oleks,» rääkis ta. «Tulnud on ka midagi uut: ma ei tunne maitset.»

Poekäike korraldab ta tänu sõber Marek Pihlakule, kellele saadab interneti teel poenimekirja. Marek Pihlak toob kotitäie kaupa väravaposti juurde ja helistab, et kohal. Priit Luik tasub arve pangaülekandega. «Elva on väike koht, vahemaad väikesed, kogukonna tugi toimib kenasti,» leidis ta.

Viirus võib tabada igaüht, rääkis haigestunud mehe sõber Marek Pihlak, lootes inimestelt mõistmist ja osavõtlikkust.

Marek Pihlak, kes on samuti treener, meenutas, et kui eelmisel nädalal hakkas Elvas see info levima, et üks nende spordiklubi inimene on nakatunud, teavitas ta sellest kooli ja valdagi. Väike paanika tekkis linnakeses küll – et kes nende treeneritest see nakatunu täpselt on ja kelle peale tuleks nüüd näpuga näidata.

«Viirus võib tabada igaüht. Tol nädalavahetusel ei osanud mitte keegi aimata, kus see viirus kohal on või ei ole,» rääkis Marek Pihlak, lootes inimestelt mõistmist ja osavõtlikkust.

Karantiinis istuv Priit Luik tunnistas, et muidugi on kahju, et nii on läinud. Ja kurb on ka lastest, kes trenni ei saa. Aga ta on saatnud neile kirja, kuidas üldfüüsilist aktiivsust säilitada. Ta on avameelselt rääkinud kõigiga, kes on talle helistanud ja midagi küsinud. Inimeste huvi selle haiguse vastu on suur, kuna kõik uus on ju teadmata ning see hirmutab pisut.

Nagu polekski midagi

Tartus elav koroonaviirusnakkusega Kaspar palus selles loos anonüümsust. Tema tervis on täiesti korras ja igal muul ajal elaks ta tavalist elu. Vaid kerge köha on olnud terve see nädal.

Kontoritööd tegev Kaspar täidab oma ülesandeid nüüd kodus. Sagedane kätepesu, desinfitseeriva vahendiga ukselinkide ja koduste tööpindade puhastamine ning tubade korrapärane tuulutamine on rutiinne tegevus. «Joome palju vett ja teed ning nina alla üksteisele ei roni,» kirjeldas Kaspar oma päeva.

Ta magab omaette toas. Kasparil on naine ja kaks poega.

Tema haigus ilmnes samuti eelmise nädala algul. Esmaspäeval käis tööl, teisipäeval tundis kurgus kipitust ja siis tuli köha. Täiesti tavaline köha. Kolmapäeval läks Kaspar samuti tööle. Neljapäeval soovitas ülemus aga kõigil, kel on kerge köha või nohu, kindlasti koju jääda. Ja just sel päeval sai Kaspar teada, et on koroonaviiruse kandjaga kokku puutunud ning terviseamet on otsustanud talt proovi võtta.

Üle ukse astus sisse kaitseülikonnas inimene, kes koridorist kaugemale ei liikunud. Võttis pika peenikese pulga otsa pandud vatitampooniga ninaneelust proovi. See oli pisut ebamugav, aga mitte valus, kestis mõne hetke.

Järgmisel päeval öeldi telefonis, et proovi vastus on positiivne. Vastus Kasparit ei üllatanud ega ehmatanud, sest ta juba aimas. Köha pole vahepeal hullemaks läinud, karedus kurgus püsib. Palavikku pole. Kaspar ei lesi, ta teeb kaugtööd. Vahepeal jälgib, et vanem laps eKooli ülesannetega hakkama saaks. Natuke on tal mure naise pärast, kel on samuti väike köha, aga kellelt proovi ei võetud.

Õnneks on lapsed terved ja elukorraldusega saavad nad ka kenasti hakkama. Ämm elab lähedal ja toob toidukoti ukse taha. Viimati panid nad poenimekirja või, piima, koogipulbri, sidruni, ingveri ja raviteed.

Kolm haiglas

Eile hommikuks oli Eestis koroonaviirushaigus diagnoositud 258 inimesel. Terviseameti maakondade kaart näitas, et nakatunutest 12 elab Tartumaal. Terviseameti kommunikatsioonijuhi Simmo Saare sõnul oli neist kõigist haigetest eilse õhtu seisuga kolm haiglaravil. Ülejäänud on kergete sümptomitega kodusel ravil. Siiski on karta, et nakatunud inimeste arv on Tartumaalgi palju suurem ning kui arvestada seda, et viirus levib kohapeal, võib haigestunuid lisanduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles