Ukraina-Poola piiril lõksus olnud eestlased jõudsid koju

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Eesti-Läti piiril taastati ajutine kontroll.
Eesti-Läti piiril taastati ajutine kontroll. Foto: Marko Saarm

«Rändurid on kodus,» teatas mõne minuti eest üks kolmest poolteist päeva Ukraina-Poola piiril lõksus olnud eestlasest, kes pidid koju saamiseks taotlema Valgevene lühiviisat ja sealtkaudu naasma.

Tartusse jõuti kella 14 ajal. Üks kolmest eestlasest, Mario (ei soovinud täisnimega lehes olla, perekonnanimi toimetusele teada) ütles, et väsimus on suur. Närvipinget kruvis ka Ukrainast Valgevene piirile jõudmine. «Üks eurooplane tuli meile vastu ja ütles, et siit ei lasta ühtki eurooplast praegu läbi,» kirjeldas ta. 

«Üks piirivalvur ütles sama, aga me panime neile lauale läbisõiduviisad, keerutasid ja vaatasid neid, helistasid kuhugi, lõpuks lõid templi sisse ja saime tulema.» Läbi Valgevene sõideti pikalt, ent vahepeal tehti väsimuse tõttu ka peatus. Magati autos.

Kui nad olid Läti piirile jõudnud, «julgustasid» piiril ootavad mittelätlased eestlasi samuti väitega, et praegu lastakse läbi vaid lätlasi ja ju peavad nemadki sinna passima jääma. «Mõtlesime, et no küll me saame, meile saadeti Läti konsuli number ka, kui peaks vaja minema, aga saime niisamagi läbi,» rääkis Mario. «Kavatsus oli küll, et kui lõpuks Eesti piirile jõuame, teeme kolmekesi pilti, aga politseinikud andsid seal märku, et tuleb edasi sõita, pilt jäi tegemata.» Maad ei suudeldud, aga kergendus oli suur. Nüüd jäävad kõik kolm kaheks nädalaks koju karantiini. «Magada tahaks, ausalt,» lisas Mario.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles