Koroonasümptomid on vähemalt 17-l Lähte kooliga seotud inimesel, keda aga ei testita (27)

Copy
Lähte ühisgümnaasiumi põhikooli maja. Kool on praegu suunatud e-õppele, nagu ka kõik teised haridusasutused Eestis.
Lähte ühisgümnaasiumi põhikooli maja. Kool on praegu suunatud e-õppele, nagu ka kõik teised haridusasutused Eestis. Foto: Margus Ansu

Tartu vallas asuva Lähte ühisgümnaasiumiga lähedalt seotud inimestest üks andis läinud nädalavahetusel positiivse koroonaproovi. Ehkki ühtegi teist ametlikku koroonadiagnoosi samas paigas seni registreeritud pole, on samale haigusele iseloomulikud sümptomid ühel ajal ilmnenud veel suisa 16-l koolikogukonna liikmel. Neist kümmekond on lapsed.

Tartu vallavanem ja omavalitsuse kriisikomisjoni juht Jarno Laur kinnitas, et haigusnähud on praeguseks välja löönud vähemalt 17 inimesel ning tegemist on kooli ja raamatukogu töötajatega, aga ka lastega. Kurioosne on seejuures asjaolu, et teadaolevalt ei ole ühelgi nendest seni õnnestunud lasta end koroona suhtes testida.

Kodus peavad nad püsima nagunii.

«Kiirabist öeldakse, et poliitika on nüüd selline, et testitakse ainult riskirühma kuuluvaid inimesi, ja selles grupis neid pole,» sõnas Laur. Vallajuht pidas kirjeldatud korda siiski kummaliseks ning nentis, et sel juhul on kogu koroonastatistika, mida terve riik praegu jälgib, mõttetu.

Vallavanema sõnul ei ole diagnoosi saanud töötaja viimasel ajal välismaal käinud ning see annab aluse arvata, et tegu on viiruse kohapealse edasikandumisega. Kohapeal leviva info kohaselt võis esimene Lähtet puudutav nakatumine toimuda eelmisel nädalal Võrus korraldatud sünnipäevapeol, millest on oletatavasti alguse saanud veel mitmed teisedki nakkusahelad.

«Kohalikud on pahased, et kohe ei antud laialt teada, et esimene nakatunu käis algul tööl. Aga ma tahan rõhutada, et sel hetkel keegi ju veel ei teadnud seda,» ütles Laur.

Nüüdseks on info võimalikust haigusepuhangust edastatud Lähte kooliga seotud 600 inimesele ning ligi 300-le viimasel ajal kohalikus raamatukogus käinud inimesele.

Lähte raamatukogu, spordikool, lasteaed ja kooli C-korpus on põhjalikult desinfitseeritud. Lasteaed on suletud ja piirkonna peredel palutakse, kui muud võimalust ei leidu, lastehoiuks kasutada Tartu valla teiste lasteaedade valverühmasid.

Gümnaasiumi direktor Üllar Loks kinnitas nagu vallavanemgi, et tema andmetel pole ühelgi asjasse puutuval perel õnnestunud oma lapsel või lastel lasta proovi võtta, sest kiirabi pole nõustunud kohale tulema.

Tartu kiirabi juhatuse esimees Ago Kõrgvee põhjendas sellist tegutsemist asjaoluga, et nüüdseks ongi Eestis möödas see aeg, kus kiirabi sõitis iga koroonakahtluse peale proovi võtma. «Lähipäevadel ehk tekib mingi koht, kus inimesed neid teste teha saavad,» möönis ta siiski.

Kõrgvee rõhutas, et potentsiaalselt nakatunud lapsed ja noored elavad viirushaiguse kergelt üle ning seepärast pole vahet, kas nad on haigestunud koroonasse või mõnda muusse sarnaste sümptomitega viirushaigusesse. «Kodus peavad nad püsima nagunii.»

Kõrgvee selgitusel võetakse lähiajal proove üksnes nendelt, kes on raskelt haiged. Märkuse peale, et inimestel võivad olla väga erinevad ja mõnikord ka ebaadekvaatsed arusaamad sellest, mis on tõsine olukord, ütles Kõrgvee, et kui ajakirjanikul pole midagi mõistlikku küsida, ei peaks ta helistama.

Gümnaasiumi juht Üllar Loks saatis täna nii õpilastele, õpetajatele kui lapsevanematele kirja haigusjuhtumit puudutavatest senistest sündmustest kronoloogilises järjekorras ja kellaaja täpsusega. Muu hulgas palus ta kogukonna liikmetel mitte kulutada energiat süüdlaste otsimisele, vaid mõelda ennekõike oma tervise tugevdamisele. «… (nimi kustutatud) viibis küll Võru sünnipäevapeol, aga ta ei saanud kuidagi teada, et seal on keegi Covid-19ga nakatunud. Ta oli tööl kuni … (nädalapäev kustutatud), tundis haigusnähtusid ning jäi siis kohe töölt ära. Samal päeval kajastas ka meedia, et haigusnähtudega peokülalistelt võeti proove, mis said positiivse kinnituse reedel. Nagu eespool mainitud, võeti tema proov alles laupäeval. Ükski inimene ei ole oma haiguses süüdi, kui ta seda vältida ei tea,» kirjutas Loks.

Terviseameti meedianõunik Eike Kingsepp ütles, et nendel pole Lähte haiguspuhangu kohta infot. Samas tõdes ta, et ametil polegi enam täpset jooksvat ülevaadet selle kohta, millistes piirkondades nakatunuid lisandub. «Kuulujutte on igasuguseid, aga me ei saa kõike tõe pähe võtta,» sõnas Kingsepp.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles