Galerii ⟩ Tammeka uus koosseis on veetnud rohkem tunde jalgapalliväljakul kui uisujääl

Lenel Karu
, reporter
Copy

«Kui palju kaalub üks jalgpall?» oli küsimus, mis kõlas kolmapäeva õhtul Tartu Aparaaditehase restoranis «Kolm tilli». Lauad kubisesid sinistest särkidest Lõuna-Eesti suurima jalgpalliklubi Tammeka nais- ja meeskonna esindajate seljas. Koduse Premium liiga uus hooaeg on ukse ees ning Tammeka meeskond peab esimese mängu juba 8. märtsil. Ülevaate oma valmisolekust, eesmärkidest ja kitsaskohtadest andsid nii treenerid kui mängijad.

JK Tammeka tegevjuht Kristjan Tiirik rääkis, millega on klubi kahe hooaja vahel tegelenud ning kergitas saladuseloori uuelt Tammeka arengukavalt aastateks 2020-2023. Lähinädalate jooksul saab sama dokument avalikuks kõigile huvilistele. «See oli mahukas protsess, mil vaieldi, arutati, pandi kirja ja kontrolliti. Uus arengukava toob välja meie eesmärgid järgnevaks kolmeks aastaks,» rääkis Tiirik. 

Ta ei jätnud tähelepanuta ka seni seatud eesmärke, millest osa on täidetud, teised veel ees. Tammeka on saavutanud endiselt Lõuna-Eesti suurima klubi staatuse ning on kodumängude külastatavuselt teine populaarseim. Medalikohti tuleb püüdma minna niikuinii, aga lihtne see olema ei saa. «Kõik on võimalik, aga üsna keeruline. Oleme meist eespool olevatest võistkondadest tunduvalt väiksema eelarvega,» selgitas Tiirik. 

Naiskonna murdepunkt

Tippsport ei tähenda seda, et oled korraks väga hea. See tähendab sama tulemust pikemat aega järjest.

JK Tammeka naiskonna plaanidest jutustas lähemalt peatreener Sirje Roops, kes veab võistkonda eest teist aastat. Ta on uue hooaja eel põnevil ja lootusrikas. «Kui eelmisel hooajal oli võistkond värske, siis sel aastal oleme kindlamad. Eriti huvitav saab olema heitlus liigas nüüd, kui mõned võistkonnad on mängust väljas,» rääkis Roops, kes peab esimese kohtumise Tammeka naiskonnaga 28. märtsil.

Roopsi sõnul on naiste jalgpallis Eestis olukord praegu selline, kus 25-aastased mängijad peavad ennast liiga vanaks ning võivad muu elu kõrvalt kiiresti karjääri lõpetada. 

«Naisjalgpallurid maksavad sageli oma mängule palju peale ning ei saa tagasi midagi rohkemat kui emotsioonid. Mina aga ütlen neile, et ei tohi alla anda, kõik on veel muutumas,» selgitas Roops. Tema sõnul on suur osa uuest koosseisust nooremad, keda tuleb hoida ja õigel ajal suunama hakata. «Tegelikult on uksed lahti ja profitasemel naisjalgpallurid olemas, aga Eestis kõik lihtsalt ei tea seda.»

Stabiilsus loeb

JK Tammeka meeskonna peatreener Kaido Koppel näeb suure plussina uue hooaja eel paremat ettevalmistust, mida soojemad ilmad on võimaldanud. «Väljakud on olnud ideaalsed, oleme saanud hästi trenni teha,» rääkis Koppel. 

Ta peab eriti oluliseks saavutada meeskonnas stabiilsus. «Tippsport ei tähenda seda, et oled korraks väga hea. See tähendab sama tulemust pikemat aega järjest,» lisas Koppel. 

Meeskonna kapten Tauno Tekko kinnitas, et võrreldes varasemaga oli sel talvel treenimine tunduvalt lihtsam. «Eelmisel talvel me konkreetselt uisutasime, mängida ei saanud. Lisaks pidime tegema alternatiivseid treeninguid nagu spinning, aga jalgpallurile on palliga treeningud kõige olulisemad,» meenutas Tekko uisujääl treenimist. Ta rõhutas, et kindlasti tuleb Tammeka meeskonnal sihtida medaleid ning pürgida eelmisest kohast kõrgemale. Tema sõnul on neil tugev tuumik, mis aastatega on jäänud püsima. Tekko sõnul ei ole ka närvitsemist ga pinget ning kõik on trennides kõvasti tööd teinud. 

«Meie treener Kaido Koppel surub ja pigistab meeskonnast maksimumi välja. Me treenime nagu professionaalid, aga eelarve on tõesti natuke väike,» selgitas Tekko. Ta tõi välja, et suurem eelarve võimaldaks tuua juurde kvaliteetseid mängijaid väljastpoolt, võimaldada poole kohaga mängijatel kujuneda professionaalideks ning täiendada varustust. Ometi ei saa Tekko arvates ka kõik raha taha kinni jääda ning eesmärgid on ikka kõrged. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles