Linn otsib Lodjakoja teemapargi haldajat

Tartu Postimees
Copy
Ujula tänava lõppu linnaujula kõrvale on kavas ehitada lodjakoda (suurim hoone), varjualune ja uus vetelpäästejaam.
Ujula tänava lõppu linnaujula kõrvale on kavas ehitada lodjakoda (suurim hoone), varjualune ja uus vetelpäästejaam. Foto: Eskiis: arhitektuuribüroo Salto

Tartu linnale kuuluvale Ujula 98 kinnistule ehitatava Lodjakoja kompleksi valmimistähtaeg on selle aasta august. Linn soovib leida Lodjakojale haldajat, kelle ülesandeks on tagada aastaringselt toimiva osaluselamusi pakkuva teemapargi käigus hoidmine ja toimimine.

Kasutajal tuleb tutvustada piirkonnale omaseid veesõidukeid, traditsioonilist laevaehitust, siseveeteede ajalugu, korraldada regulaarseid laevareise, koolitusi ning erinevaid kogukonna- ja kultuuriüritusi. Tulevane Lodjakoja haldaja peab teemapargi tegevustega alustama vähemalt kolme kuu jooksul alates hoonete üleandmisest. Lodjakoda antakse kasutusse kolmeks aastaks, lepingut on poolte kokkuleppel võimalik pikenda kuni seitse aastat.

Lodjakojale kasutaja leidmisel, peab linn oluliseks pakutavat kontseptsiooni ja seetõttu soovitakse haldajat leida läbirääkimistega pakkumismenetluse teel. Võitja väljaselgitamisel hinnatakse nii pakutud üürihinda kui ka teemapargi kontseptsiooni.

Linnapea Urmas Klaasi sõnul saab Emajõeäärne rannaala uue kompleksi valmides kindlasti värske hingamise. «Tartu saab juurde ühe omanäolise keskuse, mis annab elule Emajõe ääres uut hoogu, aitab tutvustada ja väärtustada eestlaste laevaehitustraditsioone ning pakub põnevat tegevust igas vanuses külastajale,» sõnas Klaas.

Lodjakoja territooriumi üldpinnaga 13 802 ruutmeetrit ehitatakse kolmest hoonest koosnev lodjakojakompleks.  Suurim hoone on mõeldud ajalooliste veesõidukite ehitamiseks ning tegutseb muuseumi, näitusepaiga ja vanade puidust laevade ehituse keskusena. Hoonesse tulevad laevade ehitushall, sepikoda, puusepatöökoda, ekspositsiooni- ja seminariruum ning kohvik. Lisaks multifunktsionaalsele peahoonele ehitatakse vetelpäästehoone koos ranna külastajatele mõeldud avalike tualettidega ning varjualune laevade-paatide talviseks hoiustamiseks ja materjalide ladustamiseks.

Ehitustööde kogumaksumus on 2,4 miljonit eurot. Ehitust rahastatakse 624 975 euro ulatuses Eesti ja Venemaa piiriülese koostööprogrammi 2014-2020 projekti «Common Peipsi 2» vahenditest ning linna 2019. ja 2020. aasta eelarvest. Lodjakoja kompleksi valmimistähtaeg on august 2020.a.

Lodjakoja  territooriumi ja poolelioleva ehitusega on võimalik kohapeal tutvuda 3. aprillil kell 13.00. .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles