Antti ja Maarja Utno peres kasvab kaks fenüülketonuuria diagnoosiga poega, 11-aastane Mattias (isa kõrval) ja viieaastane Dominic. Et sotsiaalkindlustusamet tunnistas keskmise puudega Doimincu ilma igasuguse teavituseta terveks ning laps jäi ilma vajalikust riiklikust toest ja abist, pöördus perekond Utno riigi vastu kohtusse.
Antti ja Maarja Utno peres kasvab kaks fenüülketonuuria diagnoosiga poega, 11-aastane Mattias (isa kõrval) ja viieaastane Dominic. Et sotsiaalkindlustusamet tunnistas keskmise puudega Doimincu ilma igasuguse teavituseta terveks ning laps jäi ilma vajalikust riiklikust toest ja abist, pöördus perekond Utno riigi vastu kohtusse. Foto: Madis Veltman

Sotsiaalkindlustusamet tühistas raske ainevahetushaiguse fenüülketonuuria diagnoosiga inimestel puude ning nii jäid selle haiguse tõttu sotsiaaltoetust saanud ilma toetusest ja rehabilitatsiooni võimalustest. Kui seni kulus fenüülketonuuriat põdevatel inimestel riiklik toetus kalli eritoidu ostmiseks, siis nüüd pered pidanud omal jõul hakkama saama.

Nii kogub Tartu ülikooli kliinikumi lastefond neile eritoidu ostmiseks annetusi ning sotsiaalkindlustusamet hakkab selliste peredega ükshaaval suhtlema, et teadmata suurusega eritoetust maksta.

Ootamatu uudis

Kommentaarid (11)
Copy