Politsei tabas Lõuna-Eesti vargustelaines kahtlustatavad

Tartu Postimees
Copy
Politsei. Pilt on illustratiivne.
Politsei. Pilt on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Teisipäeval pidasid Põlva politseinikud operatsiooni käigus kinni kaks meest, keda kahtlustatakse Lõuna-Eestis toime pandud arvukates sissemurdmistes ja vargustes.

Vargused Lõuna-Eesti kuues maakonnas hakkasid sagenema mullu sügisel, kui politsei sai järjest teateid tööriistade, autovaruosade, rehvide ja kütusevargustest. «Septembrikuust sagenema hakanud rünnakute all olid Lõuna-Eesti autoremonditöökojad ja -lammutused,» selgitas Kagu jaoskonna juhtivuurija Signe Saarepuu. Ta lisas, et kuriteoteadete peale asusid politseiuurijad kurjategijaid välja selgitama ning suuresti ilmnes igal sündmuspaigal, et kurjategijate käekiri on kõikjal üsna sarnane.

Juhtivuurija selgitas, et enamasti oli hoonetesse sisenetud kas ukse või akna kaudu, aga lõhuti isegi seinu, ning kaasa viidi tööriistu, autode varuosi, diislikütust, üks keevitusaparaat ning rehve. «Varguste asjaolusid selgitades ning politseitöö käigus jõudsime üsna pea tõdemusele, et sarnase käekirjaga varguste taga on ühed ja samad isikud,» tõdes Saarepuu.

Kahtlustatavateni jõudmisel oli suur abi ettevõtete territooriumidele paigutatud turvakaameratest. «Abi oli ka kohalikust kogukonnast, kes olid piirkonnas kahtlaselt askeldavaid isikuid märganud ning oma tähelepanekuid ka meiega jagasid,» tunnustas Saarepuu kohalikke inimesi ning end valveseadmetega varustanud ettevõtjaid.

«Aktiivne uurimine kulmineerus 11. veebruaril, mil politseinikud pidasid varahommikul Põlvamaal kinni 34-aastase mehe ning Tartumaal 48-aastase mehe, keda kogutud tõenditele tuginedes on alust kahtlustada vähemalt 15 varguseepisoodis, millega nad põhjustasid Lõuna-Eesti kannatanutele vähemalt 15 000 euro väärtuses varalist kahju,» rääkis juhtivuurija. Ta lisas, et mõlemad mehed on politseile varasemast tuttavad ning erinevate kuritegude eest korduvalt karistatud.

Läbiotsimisel saadi kurjategijate valdusest kätte mõned varastatud esemed, teiste esemete asukohta veel selgitatakse. «Kuivõrd selliste kurjategijate eesmärk on tavaliselt varastatu kiire edasi müümine, siis tasub meelde tuletada, et kui kellelegi pakutakse kas tänaval või müügiportaalis kahtlast päritolu ning turuhinnast oluliselt odavamalt esemeid müügiks, tuleks tehingust loobuda ning kahtlasest müügimehest politseile teada anda. Nii saab olla abiks kurjategijate tabamisel ega soodustata nõudlusega kuritegevuse jätkumist,» rõhutas Saarepuu.

Toomas Liiva
Toomas Liiva Foto: Tairo Lutter

Lõuna ringkonnaprokuratuuri vanemprokuröri Toomas Liiva sõnul taotles prokuratuur meeste vahistamist ja Tartu maakohtu loal võeti kuritegudes kahtlustatavad kaheks kuuks vahi alla. «Kuivõrd mõlemad on kriminaalkorras karistatud, aga varasemad karistused ei ole neid suunanud õiguskuulekale käitumisele, ja võttes arvesse neile ette heidetavate kuritegude rohkust ning raskust, tuleb neil järgnevad kuud veeta kinnipidamisasutuses,» sõnas Liiva.

Korduvalt toime pandud varguste eest saab karistada kuni viieaastase vangistusega ning lõpliku otsuse karistuste kohta teeb kohus. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles