Tšellisti tähelend tuli lugejate ette

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Don Shirley trios mängisid tšellist Jüri Täht (vasakul), kontrabassimängija Ken Fricker ja pianist Don Shirley. Pildil on koos nendega keegi kontserdikorraldajanna. Foto on avaldatud raamatu «Tähelend» leheküljel 302.
Don Shirley trios mängisid tšellist Jüri Täht (vasakul), kontrabassimängija Ken Fricker ja pianist Don Shirley. Pildil on koos nendega keegi kontserdikorraldajanna. Foto on avaldatud raamatu «Tähelend» leheküljel 302. Foto: Repro

Päev enne tänavust Oscarite jagamist esitles Evelin Täht Tartus Revelia korporatsioonis paksu, 356-leheküljelist raamatut «Tähelend. Jüri Täht», mille 89-aastane peategelane elab nüüd oma pere keskel Vana-Kuustes.

Enne kodumaale naasmist elas ja tegutses tšellist Jüri Täht aga aastakümneid USAs ning mängis lugematutel kontsertidel peaaegu 30 aastat koos kuulsa pianisti Don Shirleyga.

Kuulsa mustanahalise klaverikunstniku Shirley elu ja loomingu ainetel valminud film «Roheline raamat» võitis aasta tagasi parima filmi, parima originaal­stsenaariumi ja parima meeskõrvalosatäitja Oscari. 31. jaanuaril 2019 oli Tartu Postimehes juttu, et Jüri Täht leidis linateoses mõndagi, mida elus ei ole juhtunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles