Tartu Do judokad võitsid Eesti meistrivõistlustel kuus kulda ja tõusid võistkondlikus arvestuses Eesti parimaks klubiks

Copy
Do klubi täiskasvanud sportlased.
Do klubi täiskasvanud sportlased. Foto: Erakogu

18. jaanuaril olid Tartus Eesti meistrivõistlused judos, kus Tartu Do klubi judokad tegid säravaid etteasteid.

Olümpiamõtteid mõlgutav Mattias Kuusik (-90kg) jõudis probleemideta finaali, kus tema vastaseks oli Elva talent Pärt Laas. Finaal kujunes põnevaks, ründavam pool oli Kuusik. Laasil tekkis kogu matši ulatuses ainult üks võimalus, mille Mattias suutis kontrolli all hoida. Võidu tõi Kuusikule lisaajal tehtud efektne põlvede pealt heide.

U23 Euroopa meister ja MM 9. Kuusik taastub veel  küünarnuki vigastusest. Meistrivõistluste tiitel andis Mattiasele tohutu usu, et liigutakse õigel teel olümpia suunas.

Hat-tricki Tartu Do-le aitasid vormistada Kuusiku trennikaaslased Seppa ja Potapov. Kogemused maksma pannud ja terve võistluse külma närvi näidanud Andre Seppa võitles -81kg meeste seas välja enda kuuenda Eesti meistrivõistluste tiitli. Äsja vöömaadluse maailmameistrivõistlustel pronksi võitnud Seppa alistas teel finaali probleemideta Narva judoka Dmitri Zamorski, Tallinnast pärit Karl Tüksammeli ja German Durani. Finaal kujunes väga ühepoolseks, kus Seppa alistas esimesel minutil Markus Perelsteini SK Ookamist.

Enda esimese Eesti MV tiitli võitis Tartu potentsiaalne judotäht Mark Potapov, alistades esimeses ringis kinnihoidmisega Tallinna tulevikutähe Mathias Trilljärve, teises ringis kägistustehnikaga Kohtla-Järve sportlase Deniss Stupkini, poolfinaalis olümpiamedalisti Indrek Pertelsoni vennapoja Oscar Pertelsoni.

Just poolfinaalis toimus finaalivääriline heitlus. Potapov jäi kiiresti kaotusseisu kahe hoiatusega (kolmas hoiatus on automaatne võit vastasele), kuid kogus end ja sai kolmandal minutil matšikäiku sisse. 15 sekundit enne lõppu otsustas Pertelson maadlusele punkti panna ja läks üritama suurt heidet, mille omakorda kasutas Potapov imeliselt ära, kontreerides Pertelsoni selili.

Potapovi finaali vastaseks tuli oma klubikaaslane Joonatan Ristmäe, kes teel finaali alistas Mark Vinogradovi Tallinnast, suurepärase võitlusega Erik Päslase Kohtla Järvelt ja poolfinaalis üllatuslikult Võru judoka Randel Päästli. Finaalis Ristmäel püssirohtu ei leidunud – Potapov pani enda paremuse maksma esimesel minutil valuvõttega. Täiskasvanute kolme kullaga võttis Do klubi ülikindla tiitli ka meeskondlikus arvestuses.

Anna-Liisa Nurm, kes pidi eelmisel aastal ette võtma ristatsidemete operatsiooni, kaitses edukalt oma U18 tiitlit, alistades kahel korral Darja Mihhailova (EYOFi 9. koht). Treenerid, mõeldes sportlase põlve tervisele, pidasid targemaks jätta Anna-Liisal maadlemata täiskasvanute seas, kus tal oli samuti kaitsta meistritiitel. Õnneks on näha, et sportlane on jõudnud eelmise aasta tasemele tagasi ja nüüd on vaja maadlus teha veelgi julgemaks ja kindlamaks.

U18 noormeeste seas (-55kg) tuli Eesti meistriks 14. aastane talent Markus Villako. Esimeses ringis vaba olnud Villako näitas enda noore ea kohta suurepärast maadlust alistades poolfinaalis kindlalt Farhad Mirijevi. Finaalis pidi Markuse paremust tunnistama Vadim Antifeev. Villako proovis kätt ka täiskasvanute vanuserühmas -60kg, kus alguses ei leidnud nii head minekut. Kaotus tuli vastu võtta Pärnu judokalt Joonas Laurilt. Küll aga leidis Villako pronksi kohtumises uue hingamise ja alistas endast neli aastat vanema tiimikaaslase Henry Noorsalu.

Meeskadettide arvestuse võistkondliku tiitli aitasid vormistada Samuel Mikk ja Gabriel Kirna, kes valitsesid raskekaalu. Mikk kogus kolm võitu ja Kirna kaks, mis andis vastavalt meistritiitli ja teise koha! Kadettide koondise uksele koputab ka vaikselt Karl Johannes Pilt, kes -73kg seas jõudis kolme võiduga finaali. Pilt on alati üllatusvõimeline, seekord jäi finaalis alistamatuks Rene Altosar.

Lisaks võtsid pronksmedalid U18 poiste seas Hendrik Tiirats ja Kasar Gutmann (mõlemad -50kg),

Artur Türna ja Uku Neeme (mõlemad -66kg), Martin Ottas (-81kg), Kasper Suur (-90kg). U18 tüdrukute seas sai hõbemedali Janelle Hermlin (+70kg), kolmandad kohad said Teele Lestal (nii U18 kui ka täiskasvanute -48kg), Annabel Nõmmik (-57kg) ja Kadi Vahi (+70kg). Hanna Eliise Sõrra jäi U18 vanuses oma äparduse tõttu medalita, küll aga tegi vigade parandused täiskasvanute vanuseklassis, kus võttis kaks suurepärast võitu ja hõbemedali! Kindlasti ei saa jätta mainimata, et enamus noored on alles esimest aastat kadettide vanuses ja  saavad järgnevad aastad veel võistelda U18 vanuseklassis.

Teine Tartu klubi SK Zen tõi Tartule kolm medalit - Ülo-Sverre Seppa hõbe (täiskasvanud -100kg), Argo Mägi hõbe (U18 -90kg) ja Markus Otti pronks (U18 -73kg).

Põhjaliku ülevaate Tartu Postimehe lugejate jaoks pani kokku Elis Põhjala judoklubist DO.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles