Nõukogu otsus: Tartu ülikooli kliinikumi juhatuse esimees Priit Eelmäe jätkab

Tartu Postimees
Copy
tartu ülikooli kliinikumi juhatuse esimees Priit Eelmäe.
tartu ülikooli kliinikumi juhatuse esimees Priit Eelmäe. Foto: Kristjan Teedema

Täna toimunud kliinikumi nõukogu koosolekul otsustas nõukogu jätkata koostööd juhatuse esimehe Priit Eelmäega, sest juhatusel ja kliinikute juhtidel on ühisosa karjäärimudeli ja struktuurireformi vajalikkuses ning erimeelsus on tekkinud muudatuste elluviimise viisides.

Tartu ülikooli kliinikumi nõukogu esimehe Urmas Klaasi sõnul peab nõukogu kahetsusväärseks tekkinud juhtimiskriisi ning on veendunud, et seda saab lahendada koostöös kõigi pooltega.

Nõukogu otsustas, et uus karjäärimudel ning struktuurireform rakendatakse kliinikumis tähtajaga 31. detsember 2020. Juhtimismuudatustega minnakse edasi ja kõigi kliinikumi allüksuste juhtide tähtajatud juhtimisülesanded muudetakse tähtajalisteks lõpukuupäevaga 31. detsember 2020. Kliinikumi uuendatud organisatsiooni struktuur ja rakenduskava esitatakse nõukogule hiljemalt 1. septembriks 2020. Ülaltoodud ülesannete täitmiseks ja kliinikumi tööpere kaasamiseks esitab juhatuse esimees nõukogule 31. jaanuaril 2020 töörühma koosseisu, tegevuskava ja eelarve. Sellest lähtuvalt tühistab juhatus teatise, mis edastati kliinikute juhtidele 8. jaanuaril 2020.

«Arvestades ühisosa eesmärkides ja juhatuse esimehe valmisolekut kaasavamaks juhtimiseks ning avatud diskussiooniks, leiame, et juhtimiskriis on koostöös lahendatav,» sõnas Klaas.

«Mul on väga kahju, et pinged sellisesse punkti jõudsid ja palun selle pärast vabandust,» ütles Tartu ülikooli kliinikumi juhatuse esimees Priit Eelmäe. Ta kinnitas, et on valmis igakülgseks koostööks kõikide kliinikute ja meditsiiniliste teenistuste juhtidega ning teiste kliinikumi töötajatega. «Tartu ülikooli kliinikum on Eestis eriline asutus ning siin töötavad väga erilised inimesed – minu ja kõikide teiste siin töötavate inimeste jaoks on see ka suur vastutus ning kohustus. Töörahu taastamine on esmatähtis,» lausus Eelmäe.

Juhatus tutvustas nõukogule ettepanekuid järgmisteks sammudeks. Esimeste sammudena on esmatähtis ära kuulata kõik pooled, keda muudatus otseselt puudutab, ja nad süvitsi kaasata. «Eestis unikaalsele ülikoolihaiglale on kõige olulisem koostööpartner Tartu ülikool,» kinnitas Eelmäe.

Ravijuht Andres Kotsar ütles, et viimastel päevadel saadud tagasiside kinnitab, et muudatused aitavad säilitada kliinikumi atraktiivse tööandja staatuse järelkasvu silmis ka edaspidi. «Tähelepanuta ei saa jätta üldist tervishoiumaastiku fooni, mis ootab muutusi kliinikumis,» täiendas dr Kotsar.

«Muudatused on pikaajaline protsess ja nii mina kui minu meeskond on saanud väärtusliku õppetunni. Muutuste vajalikkuse kinnituseks on sajad inimesed väljendanud oma arvamust. Mõistan täiel määral inimeste raskeid tundeid ja juhatus on avatud edasiste sammude paindlikul ja kaasaval planeerimisel. Juhina võtan tagasisidet minu juhtimisstiilile väga tõsiselt ning keskendun inimestevaheliste suhete parandamisele ja üksteisemõistmise taastamisele,» lubas Eelmäe.

Teisele meelele jäi Tartu ülikooli laboratoorse meditsiini professor Agu Tamm, nimetades Eelmäe käitumist amatöörlikuks. «Tartu ülikooli kliinikum on palju suurem üksus kui Haapsalu rehabilitatsioonikeskus, siin tuleb palju rohkemate nüanssidega arvestada,» lisas Tamm.

Tartu ülikooli kliinikumi anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku juhataja Joel Starkopfi hinnangul oli Eelmäe jätkamine eeldatav. «Seda kaasavat juhtimist on ju kogu aeg lubatud, eks aeg näitab, mis sest saab,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles