Umbusaldusavaldajate toetaja: Kliiniku juht on eriala juhtfiguur terves Eestis, selleks ei saada valimiste teel (2)

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Foto sündmuselt 2018. aasta 1. oktoobrist, mil  ametisse astus TÜ Kliinikumi uus juhatus Priit Eelmäega eesotsas.
Foto sündmuselt 2018. aasta 1. oktoobrist, mil ametisse astus TÜ Kliinikumi uus juhatus Priit Eelmäega eesotsas. Foto: Kristjan Teedema

Reedel TÜ kliinikumi juhile Priit Eelmäele saadetud umbusaldusavalduse järel, kus Eelmäele tehakse ettepanek tagasi astuda, on olnud allakirjutanutelt seni väga keeruline kommentaare saada. Ka teistelt arstidelt.

Need, kes oma mõtteid on nõus siiski jagama, on palunud anonüümsust. Tartu Postimees arvestab selle sooviga.

«Mina ühtin pigem nende arvamusega, kes juhatuse esimeest umbusaldavad,» arvas üks tunnustatud arstidest, kes on haiglas palju aastaid töötanud.

«Jah, võib-olla tõesti vajab kliinikum uut juhtimismudelit, aga iseküsimus on, kas see, mille juhatus välja pakkus, on see, mis kliinikumi tervikuna edasi viiks,» ütles ta. «Arvestama peab, et enamasti on kliiniku juht ka selle sama eriala juhtfiguur Eestis ja osakonnajuhataja on eriala juht kliinikumis. Kliiniku ja osakonna juhtimine ei ole pelgalt administratiivkohustus, vaid eriala arendamine ja edasiviimine kliinikumis ja Eestis tervikuna. Need ametikohad võiksid ehk olla tähtajalised, aga suur oht on selles, et kliinikumi juhtkonnale niinimetatud ebamugavad kliiniku juhid ei pruugi osutuda järgmisel korral enam valituks. Küsima peaks: milline on see pädev kogu, kes valiks välja eriala juhtfiguuri. Juhtfiguuriks ei saada valimiste kaudu, vaid juhtfiguuri autoriteet tuleb aastatega välja teenida.»

Kommentaari andnud arst on nõus, et pakutud juhtimismudel räägib arstkonna karjäärimudelist, kuidas ühelt astmelt teisele liikuda, millised on nõuded jne. Aga tähelepanuta on ta meelest jäänud see, et taanduvatele endistele juhtidele tuleb tagada ka piisavalt väärikas viis taandumiseks.

«Poole koormusega vanemarst-õppejõu positsioon ei ole see, kuhu kliiniku juhatajal väärikalt taanduda,» sõnas ta. «Ja muidugi viis, kuidas seda läbi viidi. Selline robustne ja inimväärikust mahatallav tegevus ei ole kuidagi aktsepteeritav. Paljud need, kes teate said, on kogu oma elu kliinikumile andnud. Nüüd ühtäkki oled mitte kellelegi vajalik. Lugege Ekspressist Eero Epneri lugu Aivar Rehe kohta. Juhatus võiks ka lugeda.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles