Prokuratuur süüdistab Kükitaja külas maja süüdanut 16-aastase poisi mõrvas

Tartu Postimees
Copy
Kükitaja külas hukkus tulekahjus 16-aastane noormees.
Kükitaja külas hukkus tulekahjus 16-aastane noormees. Foto: Jürgen Puistaja

Lõuna ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles esitati 22-aastasele Eduard Kasele süüdistus 16-aastase noormehe mõrvas. Lisaks süüdistatakse Kaske avaliku korra raskes rikkumises, kehalistes väärkohtlemistes, politseiniku tapmisega ja tervisekahjustuse tekitamisega ähvardamises ning varguses.

Süüdistuse järgi otsustas Kask karistada enda tuttavat 16-aastast noormeest, kes oli süüdistatava hinnangul talle võlgu jäänud. Selleks sõitis süüdistatav 30. juuni hommikul Tartu valda Kükitaja külla, kus süütas elumaja, milles kannatanu viibis. Tulekahju tõttu jäi maja teisele korrusele lõksu 16-aastane noormees, kes sai raskeid põletusi ja suri vingumürgistuse tagajärjel. Sellega pani süüdistatav toime tapmise piinaval, julmal ja üldohtlikul viisil ehk mõrva.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri abiprokuröri Maarja-Liisa Kõivu sõnul saab esitatud süüdistusest järeldada, et süüdistatav ei hooli ühiskonnas kehtivatest reeglitest ja on ükskõikne nii vara kui ka inimelude suhtes. «Kahjuks ei ole meil enam võimalik 16-aastase noormehe käest küsida, mis täpselt sellise traagilise sündmuseni viis, ega teda kuidagi tagasi tuua. Küll aga oli meie eesmärk selgitada välja ka mõrvale eelnenud sündmused. Uurimistulemuste põhjal võime öelda, et selline vägivaldsus ja hoolimatus teiste vara ning tervise suhtes oli süüdistatava käitumisse tugevalt juurdunud,» ütles Kõiv.

Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talituse juht Rain Vosman ütles, et politsei tuvastas sama mehe poolt mitmeid kuritegusid. «Uurimise käigus selgus, et ligi nädal varem lõi süüdistatav samale kannatanule kaks korda rusikaga näkku. Tänavu veebruaris lõi ta Tartus Tasku keskuse juures rusikaga näkku 61-aastasele mehele, millega pani toime avaliku korra raske rikkumise. Lisaks ähvardas ta tapmise ja tervisekahjustuse tekitamisega politseinikku, kes teda tänavu juunis Tartus arestimajja kainenema toimetas. 2017. aastal lõi ta 15-aastasele tüdrukule rusikaga näkku. Samuti varastas ta poest süstemaatiliselt alkoholi,» selgitas Vosman. Prokuratuur on esitanud süüdistuse ka nendes kuritegudes.

«Kuigi kohus on süüdistatavat varem korduvalt reaalse vangistusega karistanud, ei ole ta sellest vajalikke järeldusi teinud. 22-aastast meest süüdistatakse 16-aastase noormehe surnuks põletamises, mis on äärmiselt piinav ja julm. Sellisele kuriteole peab järgnema mõjuv karistus ja kohus saab mõrva eest karistada kaheksa- kuni kahekümneaastase või eluaegse vangistusega. Lõpliku otsuse süü ja karistuse suuruse osas langetab kohus,» lisas Kõiv.

Kohtueelse menetluse viis läbi Lõuna prefektuur Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtimisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles