Loomekeskuse esiklaps sai küpseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loov-galerii asutaja Helen Puistaja on Tartu loomemajandus-keskuse kaitsva tiiva all kogunud enesekindlust ja kogemusi, mis annavad kindlustunde iseseisvalt kunstimänedžerina jätkamiseks.
Loov-galerii asutaja Helen Puistaja on Tartu loomemajandus-keskuse kaitsva tiiva all kogunud enesekindlust ja kogemusi, mis annavad kindlustunde iseseisvalt kunstimänedžerina jätkamiseks. Foto: Sille Annuk

Boheemlasliku kunstnikuhinge ja ettevõtluse liitmisel pole võrrandi vastuseks ilmtingimata kaos, vaid edukalt toimiv omanäoline ettevõte, nagu tõestas Tartu loomemajanduskeskuse kaheaastase inkubatsiooniprogrammi esimene vilistlasfirma Loov-galerii.

Kunstinäitusi korraldava ja kunsti müüva Loov-galerii (firmanimi Elele Manu OÜ) algusaastad on selle asutaja Helen Puistaja sõnul olnud tormilised ja õppimist täis, kuid praeguseks on alustav ettevõte saavutanud küpsuse, mis annab julgust loomemajanduskeskuse kaitsva tiiva alt välja liikuda.

«Laiendan haaret ja hakkan edaspidi näitusi tegema üle Eesti, mitte ainult Tartus,» rääkis Puistaja, kes jätkab kaubamärgi Loov all tegevust kunstimänedžerina.  

Riskide maandamine

Loov-galerii oli loomemajanduskeskuse üks esimesi alustavaid ettevõtteid. Inkubandiks olemine tähendas Loov-galeriile nagu ka kõigile teistele keskuse inkubatsiooniettevõtetele turuhinnast soodsamaid ruume, koolitusi, nõu ja abi turunduses ning ettevõtte juhtimisel.

«Meie eesmärk on pakkuda ettevõtlusest huvitatud loomeinimestele toetavat keskkonda ja aidata neil ettevõttega alustamise riske maandada,» selgitas Tartu loomemajanduskeskuse juht Raul Oreškin.

Loov-galerii asutaja Helen Puistaja rääkis, et ta oleks kindlasti ka iseseisvalt oma ettevõtte loonud, kuid inkubatsiooniperioodita poleks ettevõte praeguseks ilmselt nii kaugele jõudnud.

«Ma olen väga palju koolitusi ja nõu siit saanud. Lisaks veel vaimne tugi teistelt ettevõtjatelt,» märkis ta.

Kahe algusaasta jooksul on Loov-galerii jõudnud teha 50 näitust, millest paljud on olnud noorte kunstnike esimesed isikunäitused.

Lisaks on Loov-galerii korraldanud arvukalt õpitubasid ning olnud disainituru «Kellawärk» ja ehtefestivali «Ilu asi» üks korraldajaid.

Kunst ja äri

Et äri ja kunst kokku ei käi, on Raul Oreškini meelest müüt: «Hea kunstnik peab olema ka hea müügimees.»

Tartu loomemajanduskeskuses tegutseb praegu 18 ettevõtet, ruumi jagub aga umbes 40 firmale.

Keskus võtab uusi alustavaid ettevõtjaid vastu kaks korda aastas ning järgmine võimalus kandideerida avaneb tuleva aasta märtsis.

Loov-galerii

• Galerii lõpetab tegevuse nelja ühepäevanäitusega.

• Näituste sarja avas teisipäeval tänavakunstnik müra2000 näitus, eile sai näha Sille Sikmanni meeste kingakollektsiooni.

• Täna on galeriis Andre Saviaugu näitus «Öö magab päeval ja päev magab öösel».

• Näituste sarja lõpetab homme Loov-galerii improviseeritud lõpunäitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles