Jüri Ratas ootab teaduse rahastamisel erasektorilt suuremat panust

Kaspar Koort
, ajakirjanik
Copy
Peaminister Jüri Ratas ning haridus-ja teadusminister Mailis Reps väljasõiduistungi järgsel pressikonverentsil ülikooli senati saalis.
Peaminister Jüri Ratas ning haridus-ja teadusminister Mailis Reps väljasõiduistungi järgsel pressikonverentsil ülikooli senati saalis. Foto: Sille Annuk

Vabariigi valitsus kogunes neljapäeval Tartusse, et rahvusülikooli hiljutise sajanda aastapäeva puhul pidada väljasõiduistung Eesti Rahva Muuseumis ja Tartu ülikooli peahoones.

Nagu tõdesid peaminister Jüri Ratas ja Tartu ülikooli rektor Toomas Asser, oli tegemist ilmselt esimese korraga Eesti ajaloos, kui valitsuse istung toimus ülikoolis.

Rektor Asser rõhutas, et rahvusülikoolina on Tartu ülikooli kohuseks tagada meie keele ja kultuuri säilimine, kuid teenida ka riiki. «Me saame edasi minna kooslusena, ja ainult sellise kooslusena, kus riigi taga on ülikool ja ülikooli taga on riik,» ütles Asser.

Peaminister Ratas toonitas omalt poolt, et Tartu ülikool on loomisest saadik olnud meie riigi ja rahva vaimne kodu ja maailma teadusmerel meie lipulaev. «Milliseid valikuid peaksime tegema, et meie lipulaev saaks veel enam pärituult purjedesse, seda valitsus ülikooli juhtidega ka arutab,» lisas ta.

Põhjust arutamiseks kahtlemata oli, sest teaduse riigipoolse rahastamise suurus on pälvinud meie avaõiguslikelt ülikoolidelt palju kriitikat. Eriti valusalt tabas teadusmaastikku see, kui erakonnad andsid valimiseelsel ajal sõna suurendada teaduse rahastamist ühele protsendile sisemajanduse kogutoodangust, aga ametisse saanud valitsus taganes sellest lepingust.

Nii on tudengid ja teadlased kogunenud mitmel puhul meeleavaldustele, kus on nõutud teadusele rohkem raha ning õppejõududele vähemalt kahekordset keskmist palka.

Peaminister tõdes valitsuse istungi järel pressikonverentsil, et teadus-arendustegevuse rahastusest rääkides on kaks poolt: lisaks avaliku sektori rahastusele peaks märksa enam panustama ka erasektor.

«Teadus- ja arendustegevus oli üks väheseid valdkondi, mida me eelarvet tehes ei kärpinud. Kui küsite, kas ma olen rahul [teadus- ja arendustegevuse rahastusega], siis vastus on: ma ei ole sellega rahul. Kuid siiski me ei vähenda rahastust, vaid hoiame seda taset või pigem suudame seda mõni gramm suurendada,» rääkis Ratas. «Neid kaht poolt tuleks minu meelest vaadata siiski koos, ja siin on küsimus: kuidas suudame erasektorit rohkem motiveerida panustama teadus- ja arendustegevusse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles