Rahvusülikooli sajandal aktusel tunnustati Rahvusmõtte auhinna laureaati, külalisprofessorit ja audoktoreid  

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
Eilsel rahvusülikooli sajanda aastapäeva aktusel olid ülikooli aulas toolid seatud nii nagu sada aastat tagasi.
Eilsel rahvusülikooli sajanda aastapäeva aktusel olid ülikooli aulas toolid seatud nii nagu sada aastat tagasi. Foto: Sille Annuk

Nii nagu rätsepal pole mantlit või kingsepal kingi, pole ka Hando Runnel pälvinud Tartu ülikooli Rahvusmõtte auhinda, ütles kultuuriteadlane Arne Merilai eile Tartu ülikooli aulas rahvusülikooli 100. aastapäeva aktusel laureaati tutvustades.

«Nüüd saab Hando terve kapitäie oma kingi,» lisas ta, viidates sellele, et Hando Runnel on üks Rahvusmõtte auhinna ellukutsujatest ja kingituseks saadud 50 köitest koosneva raamatusarja «Eesti mõttelugu» peatoimetaja.

Kehv tervis

Paraku ei saanud luuletaja, kirjastaja, esseist ja rahvuslik mõtleja Hando Runnel eile ülikooli aulasse oma auhinnale ise järele tulla.

«Rõõm on saada ootamatu tunnustuse osaliseks – eesti rahvusmõtte laureaadiks. Aitäh taevaisale! Mure on, et taevaisa ei andnud jõudu tulla piduliste ette tänusõnu ütlema,» luges näitleja Karl Laumets ette Hando Runneli kirja. «Ja tänukõne asemel saadan ühe ammuse salmi:

Üks väga vana rahvas,

kel muldne tarkus suus

meid teretas aegade tagant

ja ütles, me olla uus,

ja ütles, me olla elus,

me päevad olla veel ees.

Ning seda õnne kuuldes

meil olid silmad vees.»

Tartu ülikooli Rahvusmõtte auhinna pälvis Hando Runnel.
 
Tartu ülikooli Rahvusmõtte auhinna pälvis Hando Runnel.  Foto: Tartu Ülikool

Tartu ülikooli rektori Toomas Asseri sõnul oli auhinnakomisjoni valik üksmeelne. «Rahvusmõtte auhinna andmine Hando Runnelile on kõnekas kokkuvõte rahvusülikooli esimesest sajandist,» sõnas rektor. «Selle auhinnaga kinnitab rahvusülikool, et eesti rahvas ning tema keel, kultuur ja mõte on vabad. Hando Runnel on oma eeskuju ja erilise panusega aidanud meil meeles pidada, et rahva suuruse mõõdupuu on meie kõigi sisemine väärikus ja väärtused.»

Peale Rahvusmõtte auhinna anti eilsel aktusel esimest korda üle Välis-Eesti külalisprofessori stipendium ning nimetati neli audoktorit, üks igast valdkonnast.

Külalisprofessori stipendiumi pälvis USAs Berkeleys asuva California ülikooli ajaloo ja globaaluuringute lektor David Ilmar Lepasaar Beecher. Tudengite tagasiside Lepasaar Beecheri kursustele on olnud väga positiivne ning ta on pälvinud mitmeid hea õpetamise auhindu.

50 000 euro suuruse stipendiumi pälvinud Lepasaar Beecherit rõõmustas suurepärane võimalus vahendada Kodu- ja Välis-Eesti suhteid Tartu ülikooli külalisprofessorina. «Eriti teeb rõõmu saada pikemalt osa Tartu vaimust ja anda sellesse oma panus,» ütles Lepasaar Beecher.

Kaks kursust

Järgmisel õppeaastal õpetab David Ilmar Lepasaar Beecher Tartu ülikoolis kahte kursust: «Rahvusriigid, impeeriumid ja üleilmastumine» ning «Euroopa ja Venemaa alates 1848. aastast».

Audoktorid 2019

  • Keeleteaduse audoktor Riho Manivald Villem Grünthal
  • Majandusteaduse audoktor Helge Löbler
  • Spordifüsioloogia audoktor Anthony Carl Hackney
  • Keemia audoktor Subhash Chandra Singhal
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles