FOTOD ⟩ Toomas Asser sai ülikooli muuseumi püsinäituse avamisel kätte rektori uue ametiketi

Tartu Postimees
Copy

Tartu ülikooli muuseumis Toomemäel avati täna mitme aasta töö tulemusel valminud uus püsinäitus «Minu elu ülikool». Ühtlasi andis ülikooli nõukogu esimees Ruth Oltjer rektor Toomas Asserile üle uue ametiketi. Senine, 1988. aastal valminud ametiraha anti aga muuseumile.

Rektori uue ametiketi on valmistanud kunstnik Julia Maria Künnap, kelle töö valiti välja kahevoorulisel konkursil. Neljakümnest lülist koosnev kett kaalub umbes üks kilo ning selle valmistamisel on kasutatud peamiselt hõbedat, lisaks ka oonüksit, Tartu ülikooli peahoone keldrimüürist pärinevat maakivi ja musta graniiti. Uut ametiketti kannab rektor esimest korda kaelas pühapäevasel rahvusülikooli sajanda aastapäeva aktusel.

Uue püsinäituse põhiosa on koondatud Morgensterni saali, kus 19. ja 20. sajandil tegutses 175 aasta vältel Tartu ülikooli raamatukogu, mistõttu on näituse koostamisel ühendatud kaks poolt: alma mater’i erilisus ja 19. sajandi raamatukogu õhustik. Näitus kajastab ülikooli lugu läbi nelja sajandi ja otsib vastust küsimusele, kuidas on Tartu ülikool mõjutanud meist igaühe elu.

Näitusel tõstetakse ülikooli lugu esile kolme algusega: ülikooli asutamisega 1632. aastal, taasasutamisega 1802. aastal ning emakeelse ülikooli asutamisega 1919. aastal. Külastajale tutvustatakse ülikooli valdkondi ja Tartu teadusloo mõju meie  tänapäevale. Samuti kajastatakse ülikooli kultuurikontakte kolmel viimasel sajandil. Näitus heidab pilgu ka sellele, kuidas on ülikool oma hoonetega kujundanud Tartu linnaruumi. Suur osa näitusest on pühendatud üliõpilastele ja üliõpilaselule.

Näituse tarbeks korraldati suur ülikooliga seotud mälestuste kogumise kampaania. Selle käigus kogunenud lugudest on nii mitmedki nüüd esmakordselt väljas. Samuti koondati esimest korda album academicum’i andmed, s.t loodi kõiki Tartu ülikooli immatrikuleeritute või selle lõpetanute nimesid sisaldav andmebaas alates ülikooli rajamisest kuni tänapäevani – kokku 180 000 nime.

Uuel ülikooli ajaloo näitusel on mitmeid põnevaid ja erilisi eksponaate, näiteks Gustav II Adolfi täisportree 17. sajandist, legendaarsetele õppejõududele kuulunud esemed ja markantsed tudengielu iseloomustavad asjad. Samuti on vaatamiseks väljas detailsed tudengikorterite maketid ja asutamisürikute koopiad, mis on valminud käsitööna.

Näituse kuraatorid on Mariann Raisma, Lea Leppik, Kristiina Tiideberg, Terje Lõbu, Janet Laidla, Ken Ird, Kaija-Liisa Koovit, Virge Lell, Karoliina Kalda, Paula Põder ja Külli Lupkin Tartu ülikooli muuseumist. Näituse kujundas Mari Kurismaa ja graafilise lahenduse tegi Mari Kaljuste.

Saali renoveerimine ja näituse valmimine läks maksma 450 000 eurot ja seda toetasid Tartu ülikool, kultuuriministeerium, Epp Tsirk-Jüriado Eesti Ameerika fondi kaudu, Eesti kultuurkapital, Tartu linn, Rootsi suursaatkond, Moodne Valgustus ja Joonstuudio.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles