Henn Põlluaas nõuab Venemaalt Petserit tagasi

BNS
Copy
EKREsse kuuluv Riigikogu spiiker Henn Põlluaas ei pea praegust olukorda õigeks.
 
EKREsse kuuluv Riigikogu spiiker Henn Põlluaas ei pea praegust olukorda õigeks.  Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Riigikogu esimees Henn Põlluaas nõuab Venemaalt annekteeritud alasid tagasi, jõudes sellega Vene ajalehe Kommersant veergudele.

Riigikogu esimehe sõnul on Venemaa hõivanud umbes viis protsenti Tartu rahu järgsest Eesti alast ja nõuab seda tagasi.

Põlluaas võttis territoriaalsed nõudmised Venemaale jutuks pärast Vene välisministeeriumi teise Euroopa osakonna direktor Sergei Beljajevi avaldust.

«Venemaa seadis järjekordselt Eesti õigusliku järjepidevuse kahtluse alla kui kuulutas Vene välisministeeriumi teise Euroopa osakonna direktor Sergei Beljajev suu läbi, et Tartu Rahuleping on kehtetu (Ria Novost 18.11.2019),» kirjutab Põlluaas Facebookis.

«Tartu rahulepingu mittetunnistamine tähendab sisuliselt Eesti Vabariigi mittetunnistamist. See on meie riigi sünnitunnistus ja omariikluse üks oluliseim alus. Sama arrogantne oli nõue, et piirilepinguga edasiminemiseks peab Eesti loobuma territoriaalsetest nõuetest Venemaa vastu. Eestil ei ole mingeid territoriaalseid nõudeid Venemaa vastu. Me ei taha mitte ühtegi ruutmeetrit Venemaa territooriumist. Me tahame vaid enda oma tagasi,» on riigikogu esimehe seisukoht.

«Venemaa on annekteerinud ca 5% Eesti territooriumist. Seega on de facto hoopis Venemaal rahvusvahelist õigust rikkuvad ebaseaduslikud nõuded Eesti vastu. Eesti alade annekteerimine ei erine mitte millegagi Krimmi okupeerimisest ja annekteerimisest. Üks toimus lihtsalt mitukümmend aastat varem,» kirjutab ta.

«Eesti-Vene riigipiir on paika pandud Tartu rahulepinguga, mis on tänagi ÜRO kehtivate rahvusvaheliste lepingute registris. Kõik riigid taastunnustasid Eestit just nendes piirides. Piirilepinguga edasiminek saab tähendada ainult Tartu Rahu ja sellega määratud piiri tunnustamist ja taastamist Venemaa poolt,» võtab Põlluaas oma seisukoha kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles