Vilets karjäärisamm? «Troonide mängu» staar Kit Harington mängib läbikukkunud draamas piinatud teletähte

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Kit Harington Xavier Dolani filmi «John F. Donovani surm ja elu» võttel
Kit Harington Xavier Dolani filmi «John F. Donovani surm ja elu» võttel Foto: Lyla Films/ZUMAPRESS.com/Scanpix

«Troonide mängust» tuule tiibadesse saanud britt Kit Harington teeb sarjajärgse filmidebüüdi Kanada imelapsest režissöör Xavier Dolani läbikukkunud filmis «John F. Donovani surm ja elu» (The Death and Life of John F. Donovan).

Kuigi laiemasse filmilevisse jõuab kõigest 30-aastase Quebeci päritolu Dolani (kes muuhulgas näitlejana ka mitmes hiljutises kinohitiss üles astunud sh «See: Teine peatükk», «7 võõrast El Royale'is» ja «Kustutatud poiss») esimene täielikult ingliskeelne film läbi raskuste alles tänavu detsembris (peamiselt USAs), siis esilinastus film juba mullusel Toronto filmifestivalil. Ettevalmistused said stardi aga juba palju varem: Kit Harington ütles oma jah-sõna peaosalise rolliks juba 2014. aastal. Võttedki leidsid aset juba 2016. aasta suvel Montrealis. Sinnani oli kõik hästi, ent kõik järgnev koondub ühise nimetaja «postproduktsiooni põrgu» alla.

Kit Harington Xavier Dolani filmis «John F. Donovani surm ja elu»
Kit Harington Xavier Dolani filmis «John F. Donovani surm ja elu» Foto: Scanpix

Siiani oma emakeeles ehk prantsuse keeles filme teinud ja pea iga kord kriitikutelt taevani kiita saav omanäoline lavastaja puudutab ka selles filmis talle tuttavaid teemasid: homoseksuaalsus ning ema-poja suhted, aga antud juhul lisaks ka kuulsuse taaga ja tabloidmeedia mõjud inimpsüühikale. 

Xavier Dolan ja Jessica Chastain filmi «John F. Donovani surm ja elu» võttel
Xavier Dolan ja Jessica Chastain filmi «John F. Donovani surm ja elu» võttel Foto: Lyla Films/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Lisaks Haringtonile näeb filmis üles astumas tervet rodu Oscari-kaliibriga näitlejaid, eesotsas Natalie Portmani, Susan Sarandoni ja Kathy Batesiga. Algselt astusid linaloos üles ka Jessica Chastain ja Bella Thorne, ent nende osad lõigati lõpuks filmist eri põhjustel (peamiselt ajalistel) välja.

Xavier Dolan filmi «John F. Donovani surm ja elu» võttel
Xavier Dolan filmi «John F. Donovani surm ja elu» võttel Foto: Lyla Films/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Paraku ei olnud kriitikud Dolani uusima taiesega vaatamata kõigele üldse mitte rahul ning film tehti üsna ühemõtteliselt maha ning praegugi seisab filmi lehel Rotten Tomatoes portaalis kõigest 19%-lise heakskiidu «mädaplekk». Publiku tunnustus küündib seevastu aga 69%-ni. Kuskil on ilmselgelt «käärid»: kuidas saab nii väärika seltskonna film olla nii vilets? Põhjuseid, miks Rotten Tomatoes hinded alati usaldada ei saa, on palju, ent kriitikute sõnum on sellegipoolest üsna selge: film on küll tehniliselt hästi tehtud, kuid liiga pikk ja kujuneb liiga enesekeskselt neurootiliseks ning kipub jääma veidi segaseks ja lihvimatuks. Mõni on nimetanud filmi ka Dolani eneseparoodiaks ning tema halvimaks filmiks, mis näikse olevat montaažilaual tuksi keeratud.

Kõige traagilisem on filmi puhul aga asjaolu, et maksis selle linaloo tegemine 35 miljonit dollarit, millest on film siiani turult tagasi tuua vaid hädise kümnendiku, sh Venemaalt. Ilmselt suudab USA levi asja veidi parandada, aga imet oodata ei maksa, kuigi mis on üliandeka Dolani mõistes halb, võib keskmise režissööri mõistes olla jällegi väga hea film. Igal juhul võib Kit Haringtonilt – kes hetkel filmib oma esimest, tuleval aastal ilmuvat Marveli-filmi «Eternals» – oodata korralikku hingepiina ja melodraamat, milleks ta aastaid Jon Snow rollis on saanud valmistuda. Ja eks melodraamat on ka vahepeal vaja ja kevadel otsad kokku tõmmanud «Troonide mängu» taganutjatel oma lemmikut näha.

Eesti kinodes filmi praegu teadaolevalt ei näe, ent hoiame kätt pulsil.

Vaata treilerit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles