Eesti Pank laseb ringlusse rahvusülikooli 100. aastapäeva puhul kaheeurose mündi

Tartu Postimees
Copy
Eesti Pank laseb ringlusse rahvusülikooli 100. aastapäevale pühendatud kaheeurose mündi.
Eesti Pank laseb ringlusse rahvusülikooli 100. aastapäevale pühendatud kaheeurose mündi. Foto: Erakogu

Tartu ülikooli muuseumi valges saalis esitletakse 19. novembril rahvusülikooli 100. aastapäevale pühendatud kaheeurost mälestusmünti ja postmarki.

Eesti Vabariigi alguspäevil loodud eestikeelne Tartu ülikool pani aluse eestikeelsele kõrgharidusele ja lõi rahvusliku haritlaskonna, kellel on suur osa Eesti riigi, ühiskonna ja kultuuri arengus. Tänavu möödub sellest 100 aastat.

Selle olulise sündmuse tähistamiseks laseb Eesti Pank 19. novembril ringlusse miljon erikujundusega kaheeurost käibemünti, millest 17 500 münti on BU (brilliant uncirculated) kvaliteediga ja pakendatud meenetootena mälestuskaardiks. Samal päeval toob Omniva müüki ka rahvusülikoolile pühendatud postmargi. Nii mälestusmündi kui ka postmargi on kujundanud kunstnik Indrek Ilves.

Indrek Ilves on Tallinnas tegutsev tarbegraafik, kes on eelkõige tuntud postmarkide kujundajana. Ta on lõpetanud Eesti kunstiakadeemia graafilise disaini eriala ning praegu töötab ta Eesti Posti margikunstnikuna. 18 aasta jooksul on ta kujundanud Eestile, Lätile, Leedule ja Rumeeniale rohkem kui sada postmarki. Ilves kujundas ka eelmisel aastal Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva auks välja antud puhtast hõbedast postmargi.

Rahvusülikooli juubelile pühendatud postmargi nominaalväärtus on 0,65 eurot, mis on riigisisese lihtkirja tariif. Margi tiraaž on 30 000 ja see on trükitud trükikojas Vaba Maa. Koos postmargiga ilmub esimese päeva ümbrik ning kasutusel on esimese päeva tempel.

Mälestusmünti ja mündikaarti ning postmarki koos esimese päeva ümbrikuga saab soetada pärast pidulikku esitlust, mis toimub teisipäeval Tartu ülikooli muuseumis. 

Alates 19. novembri keskpäevast saab rahvusülikoolile pühendatud kaheeurost mälestusmünti ja mündikaarti soetada ka Omniva e-poest ja Eesti Panga muuseumipoest. 17 500 mündikaardist tuleb vabamüüki 7500, ülejäänud 10 000 on mõeldud Tartu ülikooli jaoks.

 Ülikoolile pühendatud münt

  • Mündi tiraaž on 1 000 000.
  • Mündikaarte tuleb müüki 7500 ja üks kaart maksab 10 eurot.
  • Müntide ja mündikaartide müük algab 19. novembril kell 12 Eesti Panga muuseumipoes ja Omniva e-poes.
  • Münte, mündikaarte ja postmarki koos esimese päeva ümbrikuga saab soetada esitluse päeval ka Tartu ülikoolis.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles