VIDEOLUGU: Sõdurieksamil on peaasi ellu jääda

Arved Breidaks
, reporter
Copy

Kuperjanovi jalaväepataljonis oktoobris teenistust alustanud 350 ajateenijat andsid sel nädalal sõduri baaskursuse eksameid, et teenida välja pealuumärk käsivarrele ning jätkata teenistust erialakursusel.

Teisipäevane eksamipäev viidi läbi Võru külje all asuva Tsiatsungõlmaa lasketiiru ümbruses, kus viimase kuu aja jooksul omandatud teadmised eksamineerijate silma all läbi mängiti.

«Oleme kõndinud täisvarustuses kuus kilomeetrit, teinud ära kaeviku, praegu oli meditsiinieksam ning nüüd hakkab kohe «tuli ja liikumine»,» lausub ajateenija Edgar Vunš (18).

«Hindamiseks on neli rada, kuhu on üles seatud erinevad elemendid – seal on kaitselaengud, vastast imiteerib talvise kutse ajateenija ja lisaks on seal veel mõningaid elemente, mis raja läbimise keerukamaks teevad, et oleks võimalik hinnata erinevaid oskusi,» lausus eksamineerija major Andri Šaduro.

Peale selle tuli sooritada meditsiinieksam ehk anda esmaabi lahinguväljal haavata saanud kaaslasele, kaevata endale lamades laskmise kaevik, koostada tulekaart, läbida üldfüüsiline nn NATO test. Omaette katsumuseks kujunes see, et kõigisse punktidesse tuli liikuda varustusega.

«Täisvarustuses, mõningatesse punktidesse lihtsama varustusega, aga kõik punktid asuvad eraldi aladel,» sõnas Šaduro. Kokku läbiti sel viisil päeva jooksul umbes 30 kilomeetrit. «Mitte midagi väga tõsist, aga siiski,» lisas major Šaduro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles