Tartus toimuva LGBT-arutelu vastane lubas noortekeskuse põlema panna (72)

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Näiteid kommentaaridest, millega LGBT aruteluõhtut korraldavaid noorsootöötajaid sotsiaalmeedias viimastel nädalatel on kostitatud.
Näiteid kommentaaridest, millega LGBT aruteluõhtut korraldavaid noorsootöötajaid sotsiaalmeedias viimastel nädalatel on kostitatud. Foto: Kuvatõmmised

Tartus kogub tuure inetu vastuseis täna õhtul Lille noortekeskuse eestvõttel aset leidva seksuaal- ja soovähemuste ehk LGBT-teemalise aruteluõhtu ümber.

Tartu noorsootöö keskuse direktori Grete Sarapi sõnul on noorsootöötajate ülesanne olla noortele heaks partneriks, kes aitavad halvustamata ja sildistamata leida vastuseid kõikvõimalikele küsimustele.
Tartu noorsootöö keskuse direktori Grete Sarapi sõnul on noorsootöötajate ülesanne olla noortele heaks partneriks, kes aitavad halvustamata ja sildistamata leida vastuseid kõikvõimalikele küsimustele. Foto: Sille Annuk

Paari päeva eest sai teatavaks, et Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) Tartu ringkonna juhatuse liige Silver Kuusik korraldab aruteluvastase meeleavalduse, kuhu ootab mitutkümmet inimest. Samas on arutelu korraldavad noorsootöötajad pidanud juba mõnda aega taluma sõimu ja ähvardusi. Muu hulgas lubas üks mees noortekeskuse põlema panna.

Kui Lille noortekeskus mõne nädala eest LGBT-teemalise arutelu välja kuulutas, võttis konservatiivse ilmavaate hääletoruna tuntud portaalis Objektiiv ürituse vastu sõna Martin Vaher. Artiklisse olid lisatud kahe Tartu noorsootöötaja pildid ja kontaktandmed koos arvamusega, mis nende noorsootööalase pädevuse kahtluse alla seab.

Üks sildistatutest, Tartu noorsootöökeskuse juht Grete Sarap märkis, et Objektiivi toimetaja temalt kommentaari ei küsinud, nagu näeb konfliktset laadi kajastuste puhul ette hea ajakirjandustava. «Mind väga häiris see, et kellegi isiklik arvamus oli esitatud faktina ja pealekauba valefaktina,» sõnas Sarap.

Martin Vaher ütles eile Tartu Postimehele, et ei pidanud Sarapi arvamuse lisamist tarvilikuks, kuna üksnes vahendas avalikku infot.

Et Objektiivi kajastusel oli mõju, kinnitab muu hulgas see, et Sarap sai selle ilmumise järel mitu telefonikõnet, milles muu hulgas uuriti, milliste kumminukkude peal ta kavatseb hakata lastele homoseksi ette näitama. Samal ajal hakkasid erinevatesse sotsiaalmeedia kanalitesse tekkima halvustavad ja kohati sõimuni küündivad kommentaarid. Kõiki neid ühendab veendumus, et noortekeskus tahab LGBT-aruteluga teha lastele ajupesu.

Noored tahtsid arutelu

Sarap rääkis Tartu Postimehele, et idee nimetatud teemaõhtu teha sündis nii, nagu see nende noortekeskuses sageli käib: kord kuus peetakse koos noortega ajurünnak, selles sõelutakse välja teemad, millega noored tahavad end paremini kurssi viia. Selle põhjal on kolmes Tartu noorsootöökeskuses (Annelinnas, Ilmatsalus ja Lille tänaval) ellu viidud sadu üldharivaid koolitusi ja juturinge. Nii näiteks pühendati vaimse tervise kuu vaimse tervise teemadele ja kevadel-suvel kõneldi sellest, kuidas kandideerida tööle. Loodushariduse valdkonnas on viimasel ajal palju räägitud kliimakriisist ja korraldatud matku.

Sarap leidis, et noorte huvi LGBT-teemade vastu on mõistetav. Ühtlasi avaldas ta arvamust, et huvi kasvatamisse on märkimisväärselt panustanud toosama Objektiivi portaal sagedaste samateemaliste sõnavõttudega. Siin peitub ka põhjus, miks noored just nüüd selle jututeema esile tõstsid. Noortekeskuse juhi hinnangul on väga tervitatav, et noored julgevad pakkuda ka tundlikke teemasid. Tema kinnitusel ongi noorsootöötajate üks roll olla sellistel puhkudel partneriks, kes ei sildista ega häbiväärista, vaid annab küsimustele vastuseid.

Sarapi sõnul on LGBT-arutelu vastu huvi üles näidanud tavapärasest märksa enam noori. Kui üldiselt panevad noored end teemaõhtutele kirja mõni päev varem, siis sedapuhku läks registreerimisaktiivsus lakke kohe. Samas pidas ta oluliseks välja tuua, et kui Objektiiv oma artikli avaldas ja seejärel hakkasid noortekeskuse Facebooki lehele ilmuma kommentaarid stiilis «normaalsed noored sinna ei lähe» ja «kasige kappi tagasi», pidasid mõned registreerunud vajalikuks oma nime maha tõmmata. Mõju avaldas ka hetk, kus lubati noortekeskusele tuli otsa panna.

Emotsionaalne ähvardus

Viimati nimetatud kommentaari kirjutas Facebooki Harjumaal elav Margus Adamson, kellele veel teinegi mees lubas tiku anda, et noortekeskus põlema panna. Tartu Postimehega vesteldes rõhutas ta, et pole küll ise Tartust pärit, aga ta võtab LGBT-teemade üleskerkimisel alati sõna. «Mina ei saa aru, miks neid rahastama peab. See on ju täitsa haige värk,» teatas Adamson.

Täpsustuse peale, et noortekeskus ei rahasta LGBT-organisatsioone, vaid korraldab aruteluõhtu, ütles Adamson, et ei saa ka sellest aru, miks peab lastele sellistest asjadest rääkima. Küsimuse peale, mis vanuses tema hinnangul võiks lastele avalikustada, et homoseksuaalsed inimesed on olemas, lausus Adamson, et tema on oma viieaastase pojaga sel teemal juba vestelnud. «Olen poisile selgeks teinud, mis on mis.»

Üldiselt peaks Adamsoni meelest ühiskond tegelema ennekõike laste kaitsmisega. Pärimisele, kuidas selle hinnanguga haakub ähvardus Lille noortekeskus põlema panna, märkis Adamson, et selle kommentaari kirjutas ta hetkeemotsiooni ajel. Teisalt jäi ta endale kindlaks, et homoseksuaalsus on haigus ning «seda põdevad» inimesed võiks üksi kodus istuda ja mitte teistele ajupesu teha.

Tartu noorsooteenistuse juhataja Piret Talur ütles, et tema pole noortekeskuse plaani pärast sõimata saanud. Küll aga olevat talle kirjutanud mitmed inimesed ja küsinud, kuidas nad saaks aruteluõhtu toimumisele toeks olla, ning avaldanud kiitust, et hoolimata ekrelaste kavandatavast meeleavaldusest pole ürituse korraldamisest loobutud.

Küll aga on EKRE vastupanu põhjustanud aruteluõhtu asukoha muutmise ja avalikult seda kohta välja ei öelda. Nii Talur kui Sarap ütlesid, et nende eesmärk on lapsi ekrelaste meelepahast säästa. Eriti nüüd, kus kommentaariumist on teiste arvamuste seast leitav Margus Matvei väide, et ta läheb meeleavaldusel närvi ja see ei lõpe kellelegi hästi.

On märkimisväärne, et Matvei on politseile esitatud avalduse kohaselt tänaõhtuse meeleavalduse korrapidaja. Ehk temal lasub kohustus hoolitseda selle eest, et avalikku korda ei rikutaks. Matvei kinnitas, et ta kavatseb siiski jääda rahulikuks. Ta usub enda sõnul, et homoseksuaalseid inimesi on ühiskonnas alati, aga tema eesmärk meeleavaldusel on seista selle eest, et neid juurde ei «koolitataks».

«Olen veendunud, et kui selliste üritustega jätkatakse, tuleb homosid juurde, sest noored on mõjutatavad, ei saa asjadest aru ja võivad hakata mõtlema, et homoseksuaalsus ongi äge,» arutles Matvei.

EKRE meeleavaldus algab täna Raekoja platsil kell 16 ja jätkub kell 17.30 Lille maja ees.

Kommentaarid (72)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles