Reinsalu toetab ISISe-vastast koalitsiooni (2)

Copy
Urmas Reinsalu valitsuse pressikonverentsil.
Urmas Reinsalu valitsuse pressikonverentsil. Foto: Tairo Lutter

Euroopa Liidu (EL) välisministrid, nende hulgas ka Eesti välisminister Urmas Reinsalu alustasid tänast välisasjade nõukogu kohtumist Luksemburgis aruteluga olukorrast Süürias, kus nad ühisavalduses mõistsid hukka Türgi sõjalise tegevuse Kirde-Süürias ning kutsusid üles Türgi sõjalise sekkumise lõpetamisele, samuti väljendasid liikmesriigid valmidust piirata relvaeksporti Türgisse.

Reinsalu sõnas telefonintervjuus Kuku raadiole, et sobiva sõnastuse leidmine välisministrite tasandil võttis küll pool päeva aega, aga sobiv lahendus leiti. Ta lisas juurde, et peeti väga oluliseks, et Euroopa Liit jätkaks oma pingutusi paguslaskriisi lahendamisel, sest päris selge on, et Kirde-Süüriast hakkavad liikuma ja on juba hakanud liikuma üle saja tuhande pagulase.

Reinsalu ütles, et ta toetas Prantsusmaa ettepanekut võimalikult kiiresti kutsuda kokku ISISe-vastane koalitsioon probleemi arutamiseks. ELi välisministrite hinnangul peaks sellisesse koalitsiooni kuuluma ka Türgi.

Süüria konflikti kirjeldades ütles välisminister, et seal on probleemide pundar. «Süüria pinnal võime rääkida viie erineva riigi armeest, mis tähendab seda, et see olukord on äärmiselt määratlematu. Kurdi esindajad ja Assadi esindajad on omavahel kokkuleppe sõlminud, aga mida see tähendab, tegelikult teada ei ole.»

Kohtumisel osales ka ÜRO eriesindaja Süürias Geir Pedersen, et anda ülevaade võimalikest pikaajalistest lahendustest.

«Türgi sõjaline sekkumine Kirde-Süürias seab küsimärgi alla seni tehtud edusammud rahumeelse lahenduse leidmisel ja Daeshi peatamisel ning halvendab veelgi humanitaarolukorda. Seda konflikti ei saa lahendada jõuga, vaid poliitilise üleminekuga. Samas on ülimalt oluline lahenduse leidmisel poliitiline dialoog Türgiga,» sõnas Reinsalu. 

Tema sõnul peab Eesti poliitilise lahenduse leidmisel samuti oluliseks ÜRO eestvedamisel loodavat Süüria põhiseaduskomiteed, kuhu kuuluksid režiimi, opositsiooni ja ÜRO määratud esindajad, kuid režiim peab selleks olema muutustele tõeliselt pühendunud.

Kohtumisel arutati ka rahvusvahelist õigust rikkuvat Türgi puurimistegevust Vahemeres. Nõukogu pidas solidaarsuse ja Küprose suveräänsuse kaitsmise vaimus oluliseks piiravate meetmete kehtestamist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles