Omad lõid kahe keskerakondlasest Tartu abilinnapea tooli kõikuma (1)

Copy
Keskerakondlased Madis Lepajõe (vasakul), Monica Rand ja Aadu Must.
Keskerakondlased Madis Lepajõe (vasakul), Monica Rand ja Aadu Must. Foto: Artur Kuusi illustratsioon

Tartus äsja uue piirkonnajuhi ja juhatuse valinud Keskerakond kaalub kahe abilinnapea, haridust kureeriva Madis Lepajõe ja rahanduse eest vastutava Monica Ranna väljavahetamist. Ka volikogu esimehe Aadu Musta asendamine on olnud päevakorral.

Personalivangerdused kerkisid päevakorrale pärast seda, kui Tartu piirkonna kauaaegne esimees Aadu Must, kes ka riigikogus ja Balti assamblees ametis, ühtlasi Tartu ülikoolis professor, otsustas piirkonnajuhi ametist loobuda. Musta soovitatud kandidaat uueks piirkonnajuhiks oli abilinnapea Monica Rand, kuid ülekaalukalt võitis hoopis Jaan Toots. Viimane on Tartus uustulnuk, kes pole ka linnavolikogu liige. Must ja Rand ei osutunud üllatuslikult valituks ka mitte piirkonna uude juhatusse.

Et Tootsil linnavoliniku mandaati pole, ei saa tema puhul kõne alla tulla volikogu esimehe amet. Arutatud on siirdumist abilinnapeaks, kuid sellest pole Toots väidetavalt huvitatud.

Endise abilinnapea ja endise volikogu esimehe Vladimir Šokmani nimi on aga esile kerkinud nii volikogu esimehe kui abilinnapea kandidaadina. Peale selle on abilinnapea kandidaadina kõlanud endise Tähtevere vallavanema Rein Koka nimi. Kokk ütles, et ega ta ise linnavalitsusse kipu, aga möönis, et rahanduse valdkond pole talle võõras. Veel ütles ta, et vara on öelda, kas vangerdusi üldse tuleb, sest juhatus ja fraktsioon kogunevad olukorda arutama homme.  

Tartu Postimehele teadaolevalt ei ole ei Must, Rand ega Lepajõe väljendanud nõusolekut tagasi astuda. Umbusalduse avaldamine teenekale volikogu esimehele on erakonnale ebamugav ja keeruline ka kahe ametis oleva abilinnapea puhul, sest umbusaldamise algatamiseks oleks vaja 13 voliniku toetust, veerand 49-liikmelisest volikogust, kuid Keskerakonna fraktsioonil on seitse liiget, nende hulgas ka Aadu Must. Keskerakonna põhikiri ei luba omavalitsuste otsustuskogudes oma liikmeid umbusaldada. Kas appi võetakse koalitsioonipartneri hääled ja kuidas kõlaks etteheide?

Aadu Must ei ole olnud kommentaarideks kättesaadav. Rand ütles, et temalt on palutud n-ö valgele paberile allkirja, aga ta ei ole nõus tagasi astuma. Lepajõe märkis, et on enda kohta kuulnud vihjeid, kuid ametlikult pole talle keegi teinud ettepanekut tagasi astuda.

Tartu reformierakondlasest linnapea Urmas Klaas ütles, et koalitsioonilepingu järgi on kaks abilinnapeakohta Keskerakonna täita ja esitatavaid kandidaate saab arutada. Praegu kandidaate esitatud ei ole.

Tartu volikogu koguneb homme. Umbusaldushääletus ei saa seal päevakorda tulla, sest see on kaheetapiline. Nimelt ühel istungil antakse üle umbusaldusavaldus, selle hääletamine on järgmisel istungil, kuid linna põhimääruse järgi peab eelnõu olema esitatud kaks nädalat enne istungit.

On veel üks nüanss. Jaan Toots ei saa volikogu istungil esineda ka poliitilise avaldusega, sest õigus sõna võtta on volikogu liikmetel ja kutsutud külalistel. Kutsujaks on sellisel puhul volikogu esimees, kelle ülesanne ongi volikogu istungeid korraldada.

Vastne Tartu keskerakondlaste juht Jaan Toots jäi olukorrale selgitusi andes kidakeelseks. Ta sõnas, et juhatuse koosolek toimub homme ning enne seda ta põhjalikumaid kommentaare ei anna. «Meil on arutluse all erinevad variandid, kuidas edasi minna, aga enne juhatuse koosolekut ma ei kommenteeri, sest meil pole lõplikku otsust,» jäi Toots endale kindlaks.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles