VIDEO Eesti tipp-purjetaja Marjaliisa Umb läbis Sillamäe ultrajooksul ööpäevaga ligemale 179 kilomeetrit

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Marjaliisa Umb on pärast 24 tundi kestnud pingutust jõudnud finišisse jättes selja taha ligemale 179 kilomeetrit.
Marjaliisa Umb on pärast 24 tundi kestnud pingutust jõudnud finišisse jättes selja taha ligemale 179 kilomeetrit. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Tänavu avamerepurjetamises maailmameistriks tulnud Marjaliisa Umb näitas tugevat sisu ka nädalavahetusel Sillamäel toimunud ultrajooksul, kus ta läbis 178,8 kilomeetrit ja tuli naiste arvestuses võitjaks. Meeste võitja lätlane Janis Actins läbis üle 237 kilomeetri ehk vahemaa, mis lahutab Sillamäed Läti piirist. 

Esmakordselt nii ränga võistluse läbi teinud Umb sõnas, et kõige raskemad hetked tekkisid laupäeva õhtul, kui hakkas sadama paduvihma. "Mitu korda järjest pidin riided ära vahetama. Kogu aeg olin läbimärg. Siis külmusid käed ära. Sellest olukorrast väljatulek oli kõige raskem," tõdes ta. 

Selline purjetamisest tuttav ilm tuli noorte- ja juunoride eas  ka olümpiaklassides mitmeid rahvusvaheliste tiitlivõistluste medaleid võitnud ning ka jääpurjetamisega edukalt tegelenud  Umbile võrreldes konkurentidega ehk isegi kasuks. Aga samas tõdes ta, et kannatamise pikkust ei saa siiski ultrajooksul ja purjetamisel võrrelda ning purjetamises jäetakse nii tugeva tuulega enamasti võistlused ära. 

Esmakordselt end 24 tunni jooksus proovile pannud Marjaliisa Umbil jäi mullu Sillamäe Siiri Pildi poolt püstitatud Eesti rekordist puudu vaid veidi üle viie kilomeetri.

Sillamäe ultrajooksul osalejad enne 24 tundi kestva katsumuse starti.
Sillamäe ultrajooksul osalejad enne 24 tundi kestva katsumuse starti. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Siiri Pilt oli ka tänavu Sillamäel kohal öeldes juba enne starti, et jookseb vastavalt enesetundele ja plaane ei tee. Olles südaööks 12 tunniga läbinud 110 kilomeetrit, otsustas ta, et selleks korraks aitab küll.

Naistest tuli teiseks Ulvi Lond 175,5 kilomeetriga ja kolmandaks soomlanna Milka Rajala polaarjoonelt Rovaniemist 155,2 kilomeetriga. 

Meestest oli täiesti omaette "masinaklassist" 47aastane lätlane Janis Actins, kes jooksis 24 tunniga 237,1 kilomeetrit ehk täpselt samapalju, kui on maanteed mööda Sillamäelt Läti piirini Valka. 

Tegu on ka läbi aegade parima tulemusega 24 tunni jooksus, mis Eesti pinnal joostud.  

Esimese 12 tunni jooksul püsis Actinisiga samas tempos Margus Luhtoja, kes lõpetas aga südaööl võistluse olles jätnud selja taha 134 kilomeetrit. "24 tunni jaoks alustasin liiga kiiresti, ei olnud mõtet jalgu edasi lõhkuda," sõnas Luhtoja, kellele kuulus esikoht 12 tunni jooksus ning kes plaanib juba kahe nädala pärast tulla starti ka Tartu linnamaratonil.

24 tunni jooksus sai teise koha 182,1 kilomeetrit läbinud Hannes Veide ja kolmanda koha 166,8 kilomeetriga Jüri Siht. 

Ida-Virumaa parimana läbis German Terehhov vaatamata enam kui 8 tunni pikkusele sunnitud pausile, 160,2 kilomeetrit.
Ida-Virumaa parimana läbis German Terehhov vaatamata enam kui 8 tunni pikkusele sunnitud pausile, 160,2 kilomeetrit. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

160,2 kilomeetrtiga neljanda koha saanud ainus Ida-Virumaa jooksja German Terehhov võitles esikolmiku koha eest laupäeva õhtuni. Ta oli rajal ainsana lühikeses dressis. Laupäeval õhtul poole kümne paiku, mil tal oli joostud juba 96 kilomeetrit, oli ta aga nii tugevasti külmunud, et pidi rajalt ära tulema. 

Hommikul kella kuue paiku asus ta taas jooksma ja järjepanu eesolnud kinni püüdma. Esikolmikust jäi siiski üle kuue kilomeetri puudu.  

Sillamäe 24 tunni ja 12 tunni jooksu tulemusi saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles