Mälukohvik on hubane koht, kuhu koos dementsusega inimesega pühapäeval minna

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Foto: ekraanikuva

Tartu tervishoiu kõrgkooli õppejõud Merle Varik ja Janika Pael ning neuroloog Ülla Linnamägi korraldavad esimest korda Tartus mälukohviku, kuhu on oodatud pered, kus elab dementsusega eakas inimene. Esimene kogunemine on 22. septembril kell 12 Eesti Rahva Muuseumis.

Maailmas ei ole niisugused mälukohvikud uus asi, aga Tartus neid varem praktiseeritud ei ole. Mälukohvik on hea võimalus dementsusega inimestele ja nende toetajatele turvaliseks kohtumiseks ja ühiseks tegevuseks.

Dementsusega inimesed on natuke nagu perele koormaks. See ei kõla hästi, aga nii see on. Mõeldakse, kuhu ma ikka temaga lähen, ta ju ei mäleta hiljem sellest midagi, ja võib-olla tekitab kodust väljas olles mulle hoopis piinlikkust.

Kui dementsusega inimeselt endalt küsida, siis ega ta ise tahagi kuhugi minna – kodust lahkumine võib tunduda talle keeruline ja üldsegi mitte lihtne ega mõnus.

Aga kui minna koos temaga hoopis muuseumi, oleks see ehk midagi muud. Seal on ajalugu ja teemad, mis on tuttavad, milles ta kaasa rääkida oskab ning seal ei tundu ta heietused enam ehk endalegi nii tüütud. Pikaajalise mäluga on dementsusega inimestel enamasti hästi, vaid lühiajaline valmistab probleeme.

Üks mälukohviku korraldajaid on Merle Varik.
Üks mälukohviku korraldajaid on Merle Varik. Foto: KRISTJAN TEEDEMA

Merle Variku, Janika Paela ja Ülla Linnamägi korraldatav ettevõtmine selline ongi, ning pärast muuseumikülastust kogunetakse kohvikusse, kus saab aega veeta koos teiste peredega, kus on samuti mõni pereliige, kellega on sarnased probleemid. Juuakse kohvi ja süüakse kooki.

Eelregistreerimine mälukohvikusse pole kohustuslik, küsimustele vastab meeleldi Janika Pael telefonil 5534095.

Nagu öeldud, on esimene kogunemine 22. septembril kell 12 Eesti Rahva Muuseumis. Sündmus leiab aset koostöös mittetulundusühinguga Elu Dementsusega.

Janika Pael vestlemas Tartu vaimse tervise hooldekeskuses eakatega.
Janika Pael vestlemas Tartu vaimse tervise hooldekeskuses eakatega. Foto: MARGUS ANSU
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles