Ratas: eelarve on tervik teisipäeval

Copy
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Tiina Oja

Peaminister Jüri Ratas (Keskerakond) ei kommenteeri eelarvet enne teisipäeva, mil jätkuvad riigieelarve läbirääkimised.

Valitsus ei jõudnud tänasel istungil kokkuleppele tulevase aasta riigieelarves ja arutelud jätkuvad.

Ratas kinnitas Postimehele, et eelarvearutelud jätkuvad teisipäevasel istungil. «Vahepeal toimub veel tehniline töö ja eks eelarve tuleb sisuliselt kokku panna, et saavutada tänases keerulises olukorras parim eelarve, mis teeniks Eestimaad ja meie inimesi,» ütles Ratas. 

Ratas tõdes, et alati jääb rahast puudu. «Tõsised vajadused on igas valdkonnas suuremad, kui me suudame neid rahuldada. See on nagu Tallinna linn, mis ei saa kunagi valmis,» kommenteeris ta.

Keskerakondlasest sotsiaalminister Tanel Kiik on öelnud, et eelarveseis on nigel ja ministritel tuleb iga euro kasutamine korralikult läbi mõelda. Kiige sõnul on tähtis, et eakate toimetulek paraneks iga aastaga, kuid samas mõistab ta, et riigil on ka teisi olulisi valdkondi. 

Kas erakorraline pensionitõus tuleb? «Mina toetan samuti pensionitõusu, aga seda tuleb otsustada siis, kui eelarve on lõplikult koos,» vastas Ratas. «Eelarve on tervik, ükski valdkond pole eraldi.»

Mis on eelarves juba paigas? «Oleme eelarvet arutanud detailideni. Eelarve on kindel siis, kui eelarve on koos,» ei nõustunud Ratas täpsustama.

Samuti ei vastanud peaminister küsimusele, kas päästjad saavad palgalisa. «Päästjate palgatõus selgub, kui suudame eelarve valitsustasandil vastu võtta ja saata riigikogu poole teele.»

Kuidas jääb katuserahadega? «Ma ei ütle täna ühtegi valdkonda, eelarve on tervik teisipäeval,» sõnas Ratas.

Eelarve plaanitakse struktuurses defitsiidis ja nominaalses tasakaalus, eelarve maht ületab 11 miljardit eurot, millele lisanduvad välisvahendid, teatas «Aktuaalne kaamera».

«Põhimõtteliselt suured asjad on kokku lepitud, aga nii kaua kuni kõik ei ole kokku lepitud - nii nagu eelarvete puhul ikka - nii kaua ei ole midagi kokku lepitud,» sõnas Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder. «On vaja rehkendusi, arvestusi teha, teatud katted on vaja leida.» Seeder usub, et teisipäeval on eelarve valmis riigikogule üle andmiseks. «Mingeid uusi makse ega maksetõuse pole planeeritud ja järgmisel aastal kindlasti ei tule,» kinnitas Isamaa juht. 

Rahandusminister Martin Helme (EKRE) sõnul pingutab valitsus väga, et prioriteetsetes valdkondades mingigi palgatõus tuleks. Regionaalsete investeeringute ehk katuserahade suurusjärk on Helme sõnul «see, mis ta on alati olnud».

Valitsus peab esitama riigieelarve eelnõu riigikogule hiljemalt kolm kuud enne uue eelarveaasta algust ehk septembri lõpuks.

Eelarvet tehes lähtub valitsus oma viiest prioriteedist – peresõbralik Eesti, sidus ühiskond, teadmistepõhine majandus, tõhus valitsemine ning vaba ja kaitstud riik. Valitsus plaanib riigieelarve eelnõu riigikogule üle anda järgmisel kolmapäeval.

Riigieelarve eelnõu koostamisel tugineb valitsus rahandusministeeriumi majandusprognoosile ja kevadel vastu võetud järgmise nelja aasta eelarvestrateegiale.

Eelarvestrateegia eesmärk on planeerida tegevusi ja raha pikemaajaliselt, pidades silmas valitsuse prioriteete, tulevikuprognoose ja üleilmseid trende. Riigieelarves selguvad järgmise aasta konkreetsed kulud ja tulud, sealhulgas näiteks eri valdkondade lõplikud palgafondid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles