Rünnakud võivad Eestis naftahinda kergitada

BNS
Copy
Olerexi juht hinnatõusu ei välista. Foto on illustratiivne.
Olerexi juht hinnatõusu ei välista. Foto on illustratiivne. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Kütusefirma Olerex tegevjuhi Piret Milleri sõnul mõjutavad nädalavahetusel Saudi Araabia naftataristut tabanud droonirünnakud kütuse hinda Eesti tanklates viitega.

«Üsna kindlalt saab väita, et sellised rünnakud ei muuda naftahinda odavamaks, aga vastust teab vaid turg,» ütles Miller.

Ta selgitas, et naftasaadustega kauplemine toimub perioodide keskmiste baasil ning iga suur kõikumine on kõikidele turuosalistele täiendav risk ja ebastabiilsus.

«Kütuse hinda tanklates mõjutavad sellised sündmused ja nende järelkaja viitega ning kõikumised sõltuvad käimasolevate tehingute struktuurist, olemusest ja ajastusest,» märkis Miller.

Laupäeval tabas Saudi Araabia riikliku naftafirma Aramco rajatisi kaks droonirünnakut, mille tulemusel vähenes maailma suurima naftaeksportija toodang poole võrra ning globaalne naftatootmine ligi 5 protsenti.

Iraani toetatud Jeemeni huthimässulised võtsid rünnaku eest vastutuse, kuid USA ametnike sõnul on vastutaja Iraan, kes ise eitab seda.

Esmaspäeval tõusis järsult ka nafta hind maailmaturul. Londoni Põhjamere brendi futuuri hind kerkis turu avanemisel 12 dollarit ehk pea 20 protsenti. Tegu oli dollarite mõttes suurima kasvuga alates 1988. aastast.

New Yorgi toornafta ehk West Texas Intermediate'i (WTI) barrelihind kerkis 8 dollarit ehk 15 protsenti. Päeva vältel on kasv veidi taandunud, kuid on endiselt umbes 10 protsendi juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles