Galerii: ERMi fuajees on rambivalgusesse seatud 77 sitsikitlit

Tartu Postimees
Copy

Eesti Rahva Muuseum A-fuajees on septembri lõpuni avatud Marit Ilisoni kontseptuaalne teos «77 sitsi», mis toob rambivalgusesse Kreenholmi tekstiilivabriku mustrid ja tõlgenduse nõukogude ajast tuttavatest sitsikitlitest. 

Mahukas tervikteos äratab mälestusi kitlikandmisest ja trükikangastest ning ärgitab kõiki vaatajaid oma lugusid kirja panema. 

«77 sitsi» on mõtteline järg Ilisoni varasemale teosele «70 puuvillast kitlit» ning selle tarbeks töötas autor hoolikalt läbi Narva muuseumi Kreenholmi mustrikogud. Ta digiteeris neist 90 mustrit ning taastootis vaid iga kitli jagu uut trükikangast.

Kreenholm oli oma peamiselt naistest koosneva 10 000 töötajaga Eesti tööstuskunsti lipulaev, mille hilissotsialistlik tootmisvõimsus vastas Nõukogude Liidu vajadustele ning mille mustriarhiivi on läbi aastakümnete jätnud ajastutruu jälje sajad Narva kunstnikud. Sitsikittel, nõukogude naise peamine töörõivas, oli argielu sümbol, vastandudes oma romantilisuses Lääne-Euroopa ühevärvilisele tööunivormile.

Suurteos valmis spetsiaalselt Liisa Kaljula kureeritud KUMU näituse jaoks «Sots art ja mood. Kontseptuaalsed rõivad Ida-Euroopast». ERMis asub teos peasissekäigu juures (A-sissepääsust sisenedes piletit näituse vaatamiseks ostma ei pea) ja on avatud 29. septembrini.

Marit Ilison on multidistsiplinaarne kunstnik, disainer ja Kristjan Raua kunstipreemia laureaat, kelle ainulaadne, «sosistavaks luksuseks» nimetatud lähenemine, mis põimib tema kultuurilise tausta ja isiklikud tunded ning keskkonnasäästliku disaini, on püüdnud pilke nii kodu- kui välismaal.

Ilison on lõpetanud Eesti kunstiakadeemia (MA) ja täiendanud end mitmel pool Euroopas. Ta on tegelenud nii moe-, kostüümi-, lava- kui ka ruumikujundustega ning teinud kohaspetsiifilisi installatsioone. Eestis on kunstnik tähelepanu pälvinud projektidega «Magada tahaks / Longing For Sleep», «70 puuvillast kitlit» ja etendusega «NO44: Fantastika» koostöös Mart Kangroga.

2014. aastal Vogue Talentiks ja 2016. aastal Vogue edulooks tituleeritud Ilisoni loomingut on avaldanud teiste hulgas The New York Times, Vogue, Elle ja L’Officiel. Ilisoni looming on saadaval üle 30s tippbutiigis üle maailma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles