Algas eelistung. Kohus arutab Martin Halliku väidetavat seksuaalkuritegu kinniste uste taga (1)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Martin Hallik
Martin Hallik Foto: Tairo Lutter

Täna algas Tartu ülikooli raamatukogu endise direktori Martin Halliku süüasja arutamine Tartu maakohtus. Eelistungil rahuldas kohus kannatanu esindaja taotluse kuulutada kohtupidamine kinniseks.

Eelistungil Hallik ega kannatanu kohal ei viibinud – nagu tavaks, tulid kohale vaid süüdistatava ja kannatanu kaitsja. Hallikut kaitseb tuntud advokaat Oliver Nääs ning kannatanut vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets.

Algul tunni aja pikkuseks planeeritud eelistung venis pea kahe tunni pikkuseks ning sisaldas ka kaht lühikest vaheaega. Kohus otsustas, et avaistung Martin Halliku süüasjas peetakse 4. novembril ning kohtulikud vaidlused algavad detsembris. Hetkel pole veel teada, millal kohus otsuse langetab.

Kogu protsess on kuni otsuse kuulutamiseni kinnine. Kohtuotsus seevastu saab olema avalik.

Halliku kaitsja Oliver Nääs sõnas, et tema ja tema klient eelistanuks avalikku kohtupidamist. «Aga kohus on selle otsuse langetanud ning seda ma rohkem ei kommenteeri,» sõnas Nääs.

Seevastu kannatanu kaitsja vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets, kelle taotlusel istung ka kinniseks tunnistati, on seisukohal, et kinnine kohtupidamine on antud olukorras igati õigustatud.

Prokuratuur esitas Hallikule süüdistuse kahes episoodis paragrahvi järgi, mis käsitleb suguühtele või muule sugulise iseloomuga teole sundimist, kus kasutatakse kannatanu sõltuvust süüdistatavast.

Tartu ülikool vallandas raamatukogu juhi päeva pealt eelmise aasta augusti lõpus. Ehkki kõrgkooli juhtkond on keeldunud juhtunu üksikasjadesse valgust heitmast, on edasistes käsitlustes viidatud Halliku ahistavale käitumisele oma alluvate suhtes, seda käsitleb karistusseadustiku paragrahv 153. Hiljem selgus, et prokuratuur läheb kohtusse siiski raskema paragrahvi alusel ja süüdistab teda seksuaalkuriteos. Tartu Postimehele teadaolevalt on kannatanuks üks Halliku endine alluv.

Hallik kaebas vallandamisotsuse töövaidluskomisjoni ning sai sealt ka novembris võidu. Töövaidluskomisjon tunnistas mullu novembris Halliku vallandamise tühiseks ning mõistis ülikoolilt Halliku kasuks välja üle 100 000 euro suuruse hüvitise.

Prokuratuur andis Halliku süüasja kohtusse tänavu maikuus. Suguühtele või muule sugulise iseloomuga teole sundimise eest võib oodata kuni kolmeaastane vangistus. Süüdistuse täpne sisu ja kannatanu nimi hoitakse viimase privaatsuse huvides saladuses.

Martin Halliku kaitsja Oliver Nääs vahetult enne eelistungit Tartu kohtumajas.
Martin Halliku kaitsja Oliver Nääs vahetult enne eelistungit Tartu kohtumajas. Foto: Sille Annuk
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles