Fotod: vinge lõpuspurt tõi kiiruisutaja Marten Liivale rulluisumaratonil esikoha

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
Teist korda võitis Tartu rulluisumaratoni Jõgevamaalt pärit kiiruisutaja Marten Liiv.
Teist korda võitis Tartu rulluisumaratoni Jõgevamaalt pärit kiiruisutaja Marten Liiv. Foto: Margus Ansu

Täna pärastlõunal startisid sajad mehed ja naised rulluiskudel 13. Tartu rulluisumaratonil. Juba enne starti peeti suurfavoriidiks 22-aastast lätlast Reinis Znotinsit, kes on varem kahel aastal maratoni võitnud. Tänavu oli ta jahtimas kolmandat järjestikust võitu. 26 kiireimat sportlast tuhises finišijoone poole hirmuäratava kiirusega. Lätlase eest napsas võidu eakaaslane Marten Liiv, kes triumfeeris ka 2016. aastal rulluisumaratonil.

Selle aasta kiireim naine oli valgevenelanna Marina Zuyeva, kes varem on olnud naiste arvestuses kõige parem kolmel korral. Üldarvestuses tuli tal leppida kümnenda kohaga, kaotus Liivale vähem kui neli sekundit.

Valgevenelanna Marina Zuyeva.
Valgevenelanna Marina Zuyeva. Foto: Margus Ansu

Rahulik tähistamine

Võit ei tulnud siiski kergelt, sest maraton läbiti väga kiires tempos. 42,2 kilomeetrit sõitis Liiv ajaga 1.09.28, möödunud aastal tegi Znotins rajarekordi, sõites ajaga 1.09.10. Pärast edukat sooritust ei plaaninud kiiruisutamisega tegelev Liiv õhtuks suuri pidustusi. «Täna võtan rahulikult ja puhkan,» ütles ta. Liiv rääkis, et kui võrrelda sõitmist jääl ja asfaldil, on jääl tunnetus kindlasti parem. Ka on erinev soorituse pikkus: kui kiiruiskudel läbib ta kilomeetri pisut rohkem kui minutiga, siis rulluisumaratonil tuleb vastu pidada üle tunni.

Kiiruisutaja sõnul on uiskudelt rulluiskudele üleminek lihtsam kui vastupidi. «Uisu tera on ju vaid mõni millimeeter, rulluiskudel on asfaldiga kokkupuutuvat pinda rohkem,» selgitas ta.

Muu hulgas alustas Liiv pärast jaanipäeva ettevalmistusi ja treenimist kiiruisuhooajaks. Sama tegi Saskia Alusalu ja see oli ka põhjus, miks ta tänavu Tartusse rulluisutama ei jõudnud.

Liiv rääkis, et tema rulluisutabki üksnes Eestis ja seetõttu suurima konkurendi Znotinsiga eriti ei kohtu. «Znotins käib võistlemas ka Saksamaal ja mujal välismaal.»

Maailmarekordiplaan

Rulluiskudel sõitis eri distantse 1500 inimest, nende seast võis leida nii põrsa- kui ka inglikostüüme kandvaid sportlasi. Huvitavalt lähenes võistlusele Tõnis Paalme, kes läbis täispika maratoni tagurpidi. Tagurpidi on ta teinud juba üle kümne Tartu rulluisumaratoni ning sõitnud selg ees ka Tallinnast Tartusse, Narva ja Pärnu.

Rulluisukooli eestvedaja Tõnis Paalme läbis maratoni tagurpidi sõites.
Rulluisukooli eestvedaja Tõnis Paalme läbis maratoni tagurpidi sõites. Foto: Margus Ansu

Rulluisukooli eestvedaja ja treener Paalme rääkis, et selg ees sõites peab olema ettevaatlik, sest õigetpidi sõitvate uisutajatega võivad rattad kergemini kokku minna ja siis on kukkumine kiire tulema. Selg ees sõites ei ole üle 20 aasta rulluisutanud Paalme veel kukkunud.

Paalmel on plaanis sõita 28. septembril Berliini maratonile, kus teha uus tagurpidisõidu maailmarekord. Praegune rekordiomanik on poolakas Tomasz Kwiecien. Paalme kogub ka sügiseseks maratoniks Hooandja kaudu raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles