Raha kogumine hätta sattunud isale lõppes skandaaliga (7)

Olga Lebedeva
Copy
Tänaseks on postitus jalgpalliklubi lehelt emaldatud.
Tänaseks on postitus jalgpalliklubi lehelt emaldatud. Foto: Kuvatõmmis

Jalgpalliklubi FC Jõgeva Wolves organiseeris Facebookis raha kogumise oma mängija Andrei Usmanovi toetuseks, kuid asi lõppes suure skandaaliga.

Sotsiaalmeedias levis südantlõhestav lugu sellest, kuidas jalgpalluri elukaaslane Viktoria Smirnova sattus liiklusõnnetusse ja nüüd peab mees üksinda laste eest hoolitsema. Üleskutsele reageeris teravalt naise ema, kelle sõnul ei vasta suur osa loost tõele. Rus.Postimees püüdis välja selgitada, mille jaoks raha koguti, kuhu raha läks ja mida peaksid tegema need, kes raha annetasid, kuid nüüd tunnevad ennast petetutena.

Abipalve toetada Andrei Usmanovit ilmus FC Jõgeva Wolves Facebooki lehele 24. juulil. Seal oli kirjas järgnev: «Meie fännid on kindlasti märganud meie ridades väga positiivset ja naeratavat mängijat Andrei Usmanovit, kes annab endast alati sada protsenti.

Varakevadel pöörati Andrei ja tema perekonna elu pea peale. Ühel saatuslikul päeval sai Andrei naine avariis raskelt vigastada. Sellest hetkest langes vastutus perekonna eest täielikult Andrei õlgadele. Ta püüab ära toita ennast ja väikesi lapsi, aga ka külastada haiglas olevat naist, alguses Tartus, aga nüüd hoopis kaugel – Haapsalus.»

Järgneb pikk kirjeldus Andrei töökoha kaotusest ja muredest uue töö leidmisel. «Teame ja saame aru, et Andreil endal on ebamugav seda kõigiga jagada, aga olles teadlikud meie klubi toetajaskonna suurusest ja jalgpalliringkonna üldisest kokkuhoidmisest, siis otsustasime tuua selle teieni, kuna olukord on tõesti väga raske. Kui teie seas on häid inimesi, kes kasvõi mõne euroga suudaks Andreid aidata, siis palun tehke seda. See mees on seda väärt ja tema lapsed ammugi. Palume ka postitust jagada, et see jõuaks ka teiste heade inimesteni. Küsimuste korral võite ka ise Andrei poole pöörduda või mingisugust abi pakkuda, mis võib talle väga palju tähendada. Olukord on tõesti väga raske ja kriitiline ning see ajendas ka meid esimest korda üldse taolist postitust rahvaga jagama,» lõpeb üleskutse. Sealsamas oli toodud ka Andrei kontonumber.

Tänaseks on postitus kadunud, kuid Rus.Postimees.ee andmetel koguti nädalaga küllaltki suur summa, peaaegu viiekohaline. Peale selle pakuti jalgpallurile lasteriideid ja muid eluks vajalikke asju.

Naise emal rida etteheiteid

Mõni päev hiljem ilmus selle postituse alla Viktoria Smirnova ema Svetlana postitus, mis kogu eelneva jutu ümber lükkas. Rus.Postimees võttis Svetlanaga ühendust ning tal oli jalgpalliklubi postitusele terve rida etteheiteid.

Esiteks, Andrei ülalpidamisel olevate laste arv. Viktorial on kolm last, aga Andrei juures elab ainult nende ühine tütar. «Vanem tütar elab meie juures ja pole kunagi temaga suhelnud. Poeg elab oma isa juures ja Andrei juures on ainult nende ühine tütar, keda mees ei suuda ülal pidada. Ma tahan ka teda enda juurde, et kõik lapsed oleksid koos,» ütles Svetlana.

Teiseks, ebaselgus, mille jaoks raha kogutakse. Õnnetus juhtus eelmise aasta 2. veebruaril. «Viktoria sai raske peatrauma ja praegune olukord on selline, et ta ei suuda ise käia, istuda ega süüa. Teda toidetakse toru kaudu, ta pole võimeline suhtlema. Mingit lootust paranemiseks arstid ei anna,» rääkis koos tütrega Haapsalus olev Svetlana.

Ta kinnitas ka, et Viktoria raviks pole vaja raha koguda, sest perekond saavat praegu ise hakkama. FC Jõgeva Wolves aga kinnitas postituse kommentaarides, et raha läheb ka Viktoriale.

Kolmandaks, eluaseme küsimus. «Ükskord saabub hetk, kui peame tütrele elukoha leidma. Me ise elame viiendal korrusel, aga talle on vaja esimest. Oma korterit me ei saa müüa, sest see on Andrei ja Viktoria ühise korteri ostmiseks võetud laenud tagatis,» rääkis Svetlana.

Neljandaks, maine küsimus. Alguses ei teadnud Svetlana Facebooki-kampaaniast mitte midagi. Ka Andrei, kellega ta Haapsalus kohtus, ei rääkinud sellest midagi. Svetlanale hakkasid helistama tuttavad, kes tahtsid teada, mis toimub.

Svetlana sõnul elasid Andrei ja Viktoria neli aastat koos, aga avarii ajaks olid nende suhetes juba lahkhelid.

«Andrei muudkui nutab, kui raske tal on. Ma arvan, et sellepärast jalgpalliklubi sekkuski asjasse. Omal ajal ajas ta ka mulle puru silma, nii et ma nõustusin oma korteri laenu tagatiseks andma,» rääkis Svetlana. Andrei Usmanov ise ütles portaalile Rus.Postimees, et kõigel on oma aeg ning lubas asja kommenteerida hiljem.

Raha kogumise algatas klubi

Jalgpalliklubi esindaja Kervin Kull ütles, et tegelikult polevat Andrei tahtnud, et tema jaks raha kogutakse. «See oli minu isiklik soov ja ka klubi soov teda aidata. Ma rääkisin talle sellest juba aprillis, aga siis ta seda ei tahtnud. Kuid kõik tema sõbrad ja lähedased nägid, kui raske tal on,» rääkis Kull. Tema sõnul on Andreil ka ühe teise naisega laps, kelle eest ta hoolitseb ja keda aitab.

«Andrei ütles, et pole kogutud rahast sentigi kulutanud. Kuid ta peab maksma korteri eest, mis neil on Viktoriaga kahepeale. Veel kulub raha transpordi, toidu ja laste peale. Täpseid summasid ma öelda ei oska,» lausus Kull.

Ta lisas, et enamus inimesi suhtus üleskutsesse positiivselt. Postitus olevat jõudnud kahe tuhande inimeseni ning negatiivseid vastukajasid olevad olnud vaid kolm-neli tükki. Postituse olevat ta eemaldanud klubi juristi soovitusel, kelle sõnul olevat ebaeetiline hoida seda üleval ajal, kui käib uurimine.

Juhtumiga on kursis ka politsei. Lõuna prefektuuri juhtivuurija Peeter Pärna sõnul pole politseile laekunud ühtegi kaebust selle kohta, et annetusi oleks kasutatud mitte hätta sattunud pere toetamiseks, vaid mingitel muudel eesmärkidel. Aga kui kellelgi olevat selles suhtes põhjendatud kahtlusi, siis soovitas ta sellest politseile teada anda.

Samuti soovitas ta sotsiaalmeedias levivate rahaküsimiste puhul kõigepealt kriitilise pilguga hinnata, milleks täpselt raha kogutakse ning võimalusel teha annetus mõne tuntud ja usaldusväärse organisatsiooni kaudu.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles