Tartuffil näeb armastuse variatsioone

Tartu Postimees
Copy
Kaader filmist «Ärtuemand».
Kaader filmist «Ärtuemand». Foto: Kuvatõmmis

Peagi algav PÖFFi armastusfilmide festival Tartuff kuulutas välja viimased filmid, mille seast leiab nii tuntud festivalide laureaate kui ka publiku soosikuid.

Baltikumi suurim vabaõhufilmifestival toob 12.–17. augustini Tartu Raekoja platsi hiiglaslikule väliekraanile 11 linateost, mis käsitlevad armastusteemat kõikvõimalikes variatsioonides.

Rootslaste Måns Mårlindi ja Björn Steini film «Lõbustuspark» jutustab ajaloost inspiratsiooni ammutades kahe Stockholmi lõbustuspargi, siiani tegutseva Gröna Lundi ja rohkem kui 60 aastat tagasi selle vastas asunud Nöjesfälteti omanike igipõlisest rivaliteedist, mis ei vaibu ka siis, kui kummagi järeltulijad teise maailmasõja ajal ootamatult armuvad.

Tegu on maagiat täis romantilise draamaga, mis teeb kummarduse Baz Luhrmanni Oscaritega pärjatud muusikalifilmile «Moulin Rouge».

Sundance´i festivalil publikuauhinna võitnud Taani filmis «Ärtuemand» võrgutab ahistamisohvreid nõustav keskealine pereema oma teismelise kasupoja, tekitades olukorra, kust keegi võitjana välja ei tule. Taani režissööri May el-Toukhy provokatiivses kiredraamas mängib peaosa Trine Dyrholm. Oma osatäitmise eest pälvis ta Põhjamaade suurimal, Göteborgi filmifestivalil parima näitleja auhinna.

Ameeriklase Shawn Snyderi draamakomöödias «Põrmuks pead sa saama» hakkab abikaasat leinav tõsiusklik juut Shmuel huvi tundma, mis saab inimese kehast pärast surma. Tribeca filmifestivalil publiku auhinna võitnud film räägib tõsistest asjadest teravas huumorikastmes.

Rootsi režissööri Lisa Langsethi ingliskeelne draama «Eufooria», kus mängivad Alicia Vikander, Eva Green ja Charlotte Rampling, puudutab viimasel ajal Eestiski arutatud eutanaasia teemat. Itaallase Alessandro Genovesi komöödia «Kui ema on ära» maalib aga pildi sellest, mis võib juhtuda, kui pereema sõidab kümneks päevaks puhkusele ja jätab pereisa koos kolme lapsega kodu eest hoolitsema.

Veel üks komöödia jõuab Tartuffile Taanist: Niclas Bendixeni «Ditte ja Louise», milles tuntud Taani komödiandid Ditte Hansen ja Louise Mieritz naeravad iseenda ja kõigi nende eelarvamuste üle, mis puudutavad vanust, tööd, sugu ja perekonda.

Dokumentaalfilmide programmi täiendab Šveitsi režissööri Fanny Bräuningi «Alati ja igavesti» – südamlik lugu vanast abielupaarist, kes läheb pikale reisile hoolimata sellest, et üks neist on kaelast saadik halvatud.

Tartuff ei unusta ka lapsi: «Kasper ja Emma lähevad aardejahile» ja «Taevalaotuses» jätkavad parimaid Põhjamaade lastefilmide traditsioone, pakkudes nalja ja naeru kogu perele. Laste- ja dokumentaalfilmid jõuavad ekraanile Athena keskuses.

Sissepääs kõigile Tartuffi seanssidele on prii.

Juba varem oli festival välja kuulutanud Soome auhinnatud noortedraama «Rumal noor süda» ja muusikateemalised linateosed, mille krooniks on laupäeva õhtul Raekoja platsil linastuv dokumentaalfilm «Marianne ja Leonard. Armastuse sõnad».

Tartuffi ajakava vaata festivali koduleheküljelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles