Virtuaalreaalsel ajarännakul elustuvad kunagised Tartu sümbolehitised ja -hooned

Tartu Postimees
Copy
Hotell Bellevue, kino Illusion, heinaturg ja Kivisild.
Hotell Bellevue, kino Illusion, heinaturg ja Kivisild. Foto: OÜ Blueray

Valminud on virtuaalreaalse ajarännaku rakendus VR Tartu 1913. Rännakul elustuvad kunagised Tartu sümbolehitised ja -hooned.

Rakendus pakub elamuslikku tagasivaadet saja aasta tagusele Tartule. Külastaja satub aastasse 1913 ja leiab end Kivisillalt, Raatuse tänava algusest, Emajõe äärest ja puuturult. Rännaku käigus tutvutakse Tartu kunagiste esindushotellide Bellevue ja Jakoriga, Eesti esimese paikkino, kino Illusioni ja teiste Kivisilla vahetusse lähendusse jäänud ehitiste ja hoonetega. Rännakul saadab külastajat audiogiid. Ajaloolise Tartuga saab tutvuda kuues keeles.  

Virtuaalreaalne ajastutuur
Virtuaalreaalne ajastutuur Foto: Maigi Lokko

Lahenduse muudab ainulaadseks mobiilsetel VR-prillidel põhinev rakendus, mille abil tutvustakse Tartu unustatud ehitisi ja hooneid samades paikades, kus need kunagi asusid. Tuuril osaleja kogeb linnaruumis aset leidnud muutusi eri vaatepunktide vahel rännates ning virtuaalreaalset kogemust vahetult tänapäeva keskkonnaga võrreldes. Sellist lahendust pole Eestis varem kasutatud.

«Kui tavaliselt räägitakse umbmääraselt, et kusagil siin asusid Treffneri gümnaasiumi hooned või kusagil seal paiknesid hotellid Bellevue ja Jakor või heinaturg, muidugi juhul, kui seda üldse teatakse, siis tänu meie rakendusele muutuvad kunagised Tartu sümbolobjektid tartlastele ja linna külastajatele palju paremini tajutavaks ning tekib märksa selgem ettekujutus ja tunnetus kunagisest Tartust, mida enam ei ole ja mis saab ellu ärgata üksnes tänapäevase tehnoloogia abil,» rääkis arenduse idee autor ja projektijuht, OÜ Blueray tegevjuht Mairo Rääsk.

Ligi kaks aastat väldanud arenduse käigus valmis Tartu ülikooli majandusteaduskonnas ka magistritöö, milles uuriti VR Tartu 1913 rakenduse kasutajakogemust.

«Uuringu käigus saime kasutajatelt hulgaliselt väärtuslikku tagasisidet, mida arvestasime arenduse väljatöötamisel,» lisas Rääsk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles