ERM ja väliseesti muuseum avavad näituse ESTOde ajaloost

Tartu Postimees
Copy
ESTO päevade lipp.
ESTO päevade lipp. Foto: Sille Annuk

Eesti Rahva Muuseumis avatakse täna XII üleilmsetel eestlaste kultuuripäevadel ESTO 2019 ERMi ja väliseesti muuseumi koostöönäitus «ESTO – üleilmse eestluse hoidja».

ESTO festivalide lugu on ühe väikese, ajaloo keeristuulte poolt maailma laiali paisatud rahva kokkuhoidmise ja ellujäämise lugu.

Teise maailmasõja lõpus Nõukogude okupatsiooni eest läände põgenenud eestlased asusid oma segipaisatud ridu organiseerima kohe nii Saksamaa põgenikelaagrites kui ka esimestes pagulaskodudes Rootsis. Kuigi kodumaa oli neilt võetud, oli igaühe enda otsustada, kas loobuda ka keelest ja kultuurist. Valdav osa põgenikest otsustas hoida alles seda, mis oma.

Seda kõike oli rõõmsam ja tõhusam teha üheskoos – sünnib ju koostegutsemisest uut indu ja lisaenergiat, nõnda leitakse vajalikud talendid ja vahendid. Lokaalsetest eestlaste kokkutulekutest kasvas ajapikku välja üleilmset eestlust liitev ESTO festivalide traditsioon.

Ülevaatenäitus vaatab tagasi sellele traditsioonile alates 1972. aasta ESTOst Kanadas Torontos kuni 2013. aasta ESTOni, mis peeti USAs San Franciscos. Näitus jääb avatuks 21. juulini.

Näituse koostasid Riina Reinvelt ja Piret Noorhani, kujundas Jane Liiv. Näituse valmimist toetas haridus- ja teadusministeerium rahvuskaaslaste programmi kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles