Tartu üleskutse hoogustab tervislike eluviiside edendamist üle Euroopa

Tartu Postimees
Copy
Tartu üleskutse hoogustab tervislike eluviiside edendamist üle Euroopa.
Tartu üleskutse hoogustab tervislike eluviiside edendamist üle Euroopa. Foto: Euroopa Komisjon

Brüsselis tehti möödunud nädalal kokkuvõtted 2017. aasta Tartu üleskutsest tervislikeks eluviisideks. Euroopa Liidu nõukogu Eesti eesistumise ajal Tartus spordinädalal tehtud üleskutsega võttis Euroopa Komisjon 15 kohustust tervislike eluviiside edendamiseks.

Esimesed tulemused näitavad, et pärast Tartu üleskutset on Euroopa Komisjon panustanud rohkem raha ja kogunud uusi teadmisi, et võidelda ebatervisliku toitumise ja ülekaalulisuse vastu ning suurendada inimeste kehalist aktiivsust. Lisaks julgustab üleskutse liikmesriike ja kodanikuühiskonda andma oma panust rahvatervise arengusse.

«Olukorras, kus iga neljas 1. klassi õpilane on Eestis ülekaaluline ning enam kui pool täiskasvanud elanikkonnast ei liigu piisavalt, on sellised eri valdkondi sõlmivad kokkulepped Euroopa tasandil väga olulised. Veel olulisem aga on, et me igaüks ise oma toitumise, liikumisaktiivsuse ja terve elustiili eest seisaks, perega koos aktiivselt aega veedaks ja sel moel Eesti elu tervendaks,» ütles kultuuriminister Tõnis Lukas.

Euroopa Komisjoni hariduse, kultuuri, noorte ja spordi volinik Tibor Navracsics, tervishoiu ja toiduohutuse volinik Vytenis Andriukaitis ning põllumajanduse ja maaelu arengu volinik Phil Hoganpidasid pidasid lisaks kokkuvõtete tegemisele nõu ka edasiste sammude üle.

Tartu üleskutse tervislikele eluviisidele tehti seminaril, mis korraldati 2017. aastal Tartus Euroopa spordinädal alguses, kui Eesti oli Euroopa Liidu eesistujamaa. Üleskutses hoiatatakse laste ülekaalulisuse, ebatervisliku toitumise ja ebapiisava kehalise aktiivsuse ohtude eest. Ka sisaldab üleskutse tervislike eluviiside edendamise 15 kohustust, mis ühendavad valdkondi nagu sport, toitumine, tervis, innovatsioon ja teadusuuringud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles