Tartu kaasaval eelarvel saavad seekord hääletada ka 14-15-aastased noored

Tartu Postimees
Copy
Nutipõlvkond saab anda oma hääle Tartu kaasa eelarve valimisel. Pilt on illustratiivne.
Nutipõlvkond saab anda oma hääle Tartu kaasa eelarve valimisel. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik

Tartu linnavolikogu toetas Tartu noortevolikogu ettepanekut lubada kaasava eelarve hääletusel osalema 14-15aastased noored. Praegu on see õigus alates 16. eluaastast. 

Hääletusea langetamise peamine eesmärk on noorte toomine linnaelu otsuste langetamise juurde, milleks kaasava eelarve protsess pakub hea võimaluse. 

Tartu noortevolikogu esimees Hart Pärnapuu selgitas volikogu komisjonidele ettepanekut tutvustades, et 14-15-aastaste noorte osalemine kaasavas eelarves toetab kodanikuharidust ja hääletamisharjumuse kujundamist, samuti on ka noortevolikogu valimistel vanusepiir 14 aastat. 

Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsioon tegi ettepaneku anda kaasava eelarve hääletamisõigus ka õpilastele ja üliõpilastele, kes ei ole Tartu elanikeks registreeritud, kuid kes siiski oluliselt kujundavad Tartu kui hariduslinna olemust. Volikogu seda ettepanekut ei toetanud, kuna linna tegevused on nimelt suunatud sellele, et ärgitada Tartus elavaid inimesi end ka ametlikult elanikuks registreerima. 

Tartu linn alustas kaasava eelarve rakendamist esimese Eesti omavalitsusena 2013. aastal. Tänavu toimub hääletamine 3. kuni 9. oktoobrini. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles