Esimest üldlaulupidu kimbutas raha- ja ajanappus

Alo Põldmäe
, helilooja
Copy
Esimese lau-lupeo noodikogumikus (väiksel pildil esika as) on 12 vaimulikku ja 15 ilmalikku laulu, mille hulgas on ka hiljem Eesti Vabariigi hümnina tarvitusele võetud «Mu isamaa on minu arm». Siin avaldatud fotod on trükisest, mis asub Eesti kirjandusmuuseumi arhiivraamatukogus.
Esimese lau-lupeo noodikogumikus (väiksel pildil esika as) on 12 vaimulikku ja 15 ilmalikku laulu, mille hulgas on ka hiljem Eesti Vabariigi hümnina tarvitusele võetud «Mu isamaa on minu arm». Siin avaldatud fotod on trükisest, mis asub Eesti kirjandusmuuseumi arhiivraamatukogus. Foto: Kristjan Teedema

Vanemuise seltsil kui laulupeo peakorraldajal polnud oma pidukomitee komisjonidele anda kopikatki raha. Ometi lasus just seltsil Johann Voldemar Jannseniga eesotsas kogu vastutus ja nii jäi ka majanduslik külg puhtalt seltsi õlule. Lõviosa vajaminevast hangiti toetuste ja võlgadena ning... entusiasmist!

Kuigi pidu oli pühendatud Liivimaa pärisorjusest vabastamise 50. aastapäevale, polnud Vene tsaaririigil sooja ega külma sellest, kust võetakse vahendeid ja kas üritus üldse õnnestubki. Loa andminegi ajastati ilmselt teadlikult nii viimasele minutile, et peo korraldajad ise kõigest loobuksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles