Õpilased hakkasid eesti keele auks Riiast jala Tartusse tulema

Raimu Hanson
Copy
Keeleretk ulatub 10. juuni õhtuks Võnnu (läti keeles Cēsis, paremal servas) Jaani kirikusse.
Keeleretk ulatub 10. juuni õhtuks Võnnu (läti keeles Cēsis, paremal servas) Jaani kirikusse. Foto: tammegymnaasium.ee

Täna hommikul alustas Riias ligi kakssada õpilast nädalast jalgsiretke Tartusse läbi paikade, kus paarsada aastat tagasi liikus ringi Kristian Jaak Peterson. Eesti keele aasta tähistamise sündmuste ritta kuuluva retke avakonverents toimus laupäeval Eesti suursaatkonnas Riias.

Haridus- ja teadusministeeriumi teatel algas retk täna Riias Kristian Jaak Petersoni mälestuskivi juurest ja lõpeb 15. juunil kell 15.30 Tartus Toomel Petersoni mälestussamba juures.

Teekond Riiast Tartusse on jagatud Annelinna, Treffneri, Poska, Petersoni, Härma, Tamme ja Rõngu gümnaasiumi, Riia eesti kooli õpilaste ja õpetajate ning Eesti üliõpilaste seltsi esinduste vahel.

Keeleretke korraldab Emakeele selts, mille abiesimehe Jüri Valge sõnul aitab see propageerida eesti keelt ning anda eesti keele kohta teadmisi nii osalevatele õpilastele kui ka laiemale üldsusele. Keeleretke vahekonverentsidele ja lõppu on oodatud kõik huvilised.

Esmaspäeval kell 17.30 toimub vahekonverents Võnnu (läti keeles Cēsis) Jaani kirikus. Kõnelevad Ilmar Tomusk («Poliitiline sõltumatus – riigikeeleks olemise eeldus»), Ago Pajur («Võnnu lahing Eesti ja Läti ajaloos»), Tiit Rosenberg («Johann Köler ja Läti») ning Tuuli Tuisk («Liivi keelest ja liivlastest»).

11. juunil kell 15 peavad Rubene kirikus ettekande Külli Habicht («Eesti vanast kirjakeelest»), Heiki Valk («Henriku kroonikast ja selle tõlkimisest eesti keelde»), Taavi Pae («Liivimaa - Lätimaa - Eestimaa: kujunemine ja piirid») ja Mariko Faster («Ümera nimest»).

12. juunil kell 16 toimub vahekonverents Valga muuseumis (Vabaduse 8). Kõnelevad Tiit Rosenberg («Cimze seminar eesti kultuuriloos»), Aive Aru-Raidsalu («Valga põhikool – Hans Eineri traditsiooni jätkaja»), Janika Kronberg («August Gailit, eesti ja läti kirjanik ja kultuuritegelane»), Jüri Viikberg («Murdeuurija Hella Keem») ja Lembit Vaba («Eesti ja läti keele suhetest»).

Viimane vahekonverents on kavandatud pidada 13. juunil kell 16 Rõngu rahvamajas (Valga mnt 12), ettekandjateks Mari-Liis Vanaisak («Rahvamaja roll Rõngu kultuurielus»), Külli Prillop («Rossihniuse eestikeelsetest kirikukäsiraamatutest»), Mart Velsker («Ivar Ivask – mees Eesti ja Läti vahel»), Jüri Valge («Eesti riigikeel 100 ja eesti keele aasta 2019») ning Kadri Koreinik («Eesti murdekeeled»).

Kokkuvõte keeleretkest Riia-Tartu on Jüri Valge teatel kavas teha 24. septembril kell 14 konverentsil Tartu ülikooli ajaloo muuseumis. Keeleretke (vahe)konverentsidele on sissepääs vaba kõikidele huvilistele.

Keeleretke toetavad Eesti haridus- ja teadusministeerium, Tartu linn, Eesti Vabariigi Riia suursaatkond, Läti eesti selts, Riia eesti kool, Läti ülikooli soome-ugri programm, Valga ja Elva vallavalitsus, Nõo reaalgümnaasium ning Tartu ülikool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles