Maapõuest välja tulnud hävituslennukis oli alles isegi langevari

Eili Arula
, reporter
Copy
Väljakaevatud hävituslennuki mootoriplokk on peaaegu sama pikk kui Jõgeva militaarmuuseumi juht Sergei Jerjomin ning kaalub pea pool tonni.
Väljakaevatud hävituslennuki mootoriplokk on peaaegu sama pikk kui Jõgeva militaarmuuseumi juht Sergei Jerjomin ning kaalub pea pool tonni. Foto: Eili Arula

Tartu külje all Lohkva külas tulid eelmisel kolmapäeval uuselamurajooni veetorustiku kaevetööde käigus välja teise maailmasõja aegse Punaarmee hävituslennuki tükid.

Pärast seda, kui demineerijad olid erilise leiu koha lõhkekehadest puhastanud asusid omakorda sõjaajaloo spetsialistid pinnast metalliotsijatega läbi uurima ja korjasid kokku lennumasina tükid. Lisaks laskemoonale ilmusid maapõuest välja mootor, palju keredetaile, samuti piloodi säilmed ja avanemata langevari.

Esialgu arvas sündmuskohal käinud sõjaajaloo uurija Aleksandr Kotkin, et tegu on LaGG-3 tüüpi Punaarmee hävitajaga, kuid pärast detailide puhastamist jõudis ta veendumuseni, et see on siiski Jak-9 tüüpi hävituslennuk. Praegu pole veel teada, kes oli leitud lennuki piloot, kuid Eesti ja Vene sõjaajaloo uurijate koostööna püütakse see juba lähiajal välja selgitada. Piloodi säilmed on kavas matta sõjaväekalmistule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles