Galerii: Tartu raeplatsil näidati, kuidas päästa inimese elu

Tartu Postimees
Copy

Tähistamaks tänast ülemaailmset erakorralise meditsiini päeva, vurasid Tartu raeplatsile kiirabiautod ning seati üles telgid, kus erakorralise meditsiini töötajad tutvustasid inimestele oma tööd, õpetasid esmaabivõtteid ning seda, kuidas ära tunda erakorralisi seisundeid, et abivajaja oskaks abi saamiseks pöörduda õigesse kohta, saamaks õiget abi õigel ajal õiges kohas. 

Erakorralise meditsiini päeval korraldatakse üle Euroopa mitmesuguseid üritusi, et selgitada inimestele erakorralise meditsiiniabi olemust ning jagada oskusi tegutsemaks kiiret sekkumist vajavates olukordades.

Kiirabis töötavad meedikud rõhutavad, et inimese elu ohustavate seisundite puhul, kus iga sekund on oluline, olgu selleks raske trauma, südameseiskus, insult, südamelihase infarkt, hingamispuudulikkus või eluohtlik verejooks, loeb pädevus palju. Juuresolija pädevus anda esmaabi ning erakorralise meditsiini süsteemi pädevus tagada abivajajale parim professionaalne abi on sellistes olukordades ülitähtis.

Samuti on väga oluline süvendada elanike teadlikkust seisunditest, mille puhul erakorraline meditsiiniabi on vajalik ning erakorralise meditsiini personal saab aidata. Juhtudel, kui perearst suudab pakkuda paremat lahendust meditsiiniprobleemile, on mõistlik pöörduda tema poole, säästmaks erakorralise meditsiini ressurssi abivajajatele, kelle elu või tervise säilitamine on päästetav vaid kiire erakorralise meditsiiniabi sekkumisega. Sama olulised on elanike esmaabioskused ning teadmised, millal kutsuda abivajajale kiirabi või pöörduda erakorralise meditsiini osakonda, millal aga perearsti juurde, et abivajaja saaks õigel ajal abi õigest kohast.

Erakorraline meditsiin on pädev tegelema ägedalt haigestunud raskes seisundis patsientidega, neid stabiliseerima ning alustama terviseprobleemi põhjuse tuvastamisega, teistele abivajajatele suudetakse parimal juhul kätte anda õige meditsiiniabi suund, kuna eriala oma olemuselt ei paku lõplikku ravi.

Tartu raeplatsil jätkub üritus kella 18ni, nii et kõik huvilised jõuavad sealt veel läbi käia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles