Vanad mündid meenutavad pühakoja ees peetud laatu ja pidusid

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Arheoloog Heiki Valk sõelus reedel Nõo Püha Laurentsiuse kiriku juures mulda, et leida üles ka kõige pisemad mündikesed, mis on tema sõnul sageli need kõige huvitavamad.
Arheoloog Heiki Valk sõelus reedel Nõo Püha Laurentsiuse kiriku juures mulda, et leida üles ka kõige pisemad mündikesed, mis on tema sõnul sageli need kõige huvitavamad. Foto: Sille Annuk

See on päris põnev eksemplar, esmapilgul ei saagi täpselt aru, mis münt see on, kiitis Tartu ülikooli arheoloogiakabineti juhataja Heiki Valk reede pärastlõunal Nõo kiriku juures väikest kettakest peopesal hoides. «Aga müntidega ongi nii, et mida ebamäärasem, seda huvitavam – võib-olla see polegi tavaline, vaid hoopis ebatavaline münt,» lisas ta.

Selleks ajaks olid kolm päeva Nõos toimetanud arheoloogid leidnud pinnasest umbes 150 münti, lisaks sõlgi, sõrmuseid, kuljuseid, vööpandlaid, potikilde ning üksikuid luid. Tööde viimases osas oli lootust leidude hulka veelgi suurendada, sest nagu märkis arheoloogiakabineti tehnik-konservaator Andres Vindi, oli ees ootamas veel vana kirikaia värava esine ala, mis peaks olema «kõige magusam.»

Kihelkonna keskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles