Omavalitsused saavad pärandiks kehvas seisus vara

Andre Hanimägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalikul omavalitsusel ei ole seaduse järgi võimalik pärandi vastuvõtmisest loobuda.
Kohalikul omavalitsusel ei ole seaduse järgi võimalik pärandi vastuvõtmisest loobuda. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui pärijad puuduvad või on vara vastuvõtmisest loobunud, tuleb pärandvara vastu võtta kohalikul omavalitsusel. Enamasti vajab vara aga tõsist remonti ja tekitab kulusid.

Valga linnavalitsuse linnamajandusameti vanemspetsialisti Pille Meriroosi sõnul on notar Valga linnale 2011. aastal pärimistunnistusi väljastatud üheksa. Eelmisel aastal oli neid kuus.

Üldiselt tekitab Meriroosi sõnul pärandvara pigem probleeme, sest sageli on selle müügiväärtus väike, samas on pärandi vastuvõtmise kulud, riigilõivud ja notaritasud käesolevast aastast oluliselt suurenenud. Samuti peab linn võõrandamiseni maksma halduskulusid. Kõik pärandiks saadavad eluruumid vajavad üldjuhul remonti.

Otepää vallale on notar 2011. aastal väljastanud kaks pärimistunnistust, eelmisel aastal ei väljastatud neid ühtegi. Tegemist on olnud nende isikute pärandvaraga, kellel ei ole olnud seaduses sätestatud pärijaid.

«Mõlemal juhul on tegemist suhteliselt vanade, üle 10 aasta taguste asjadega ja tegemist on olnud pärimisasjade lõpetamisega,» rääkis Otepää vallasekretär Neeme Sild.

Silla sõnul on pärandvarana vald enda omandisse saanud Otepää kesklinnas asuva väheväärtusliku ja halvas seisukorras korteriomandi, kus puuduvad vesi, kanalisatsioon ning millele on suhteliselt raske ka uut omanikku leida.

Ka sai vald vallasasjadena Otepää linna servas Palu tänaval asuvad ehitised, mis samuti väga kehvas seisus ning millega suurt midagi peale pole hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles