Tartu saab laenata koolide ümberehituseks kuni 20 miljonit eurot

Greete Palgi
, reporter
Copy
Variku koolis ja uues spordihoones on sarikapidu peetud, lapsed saavad vastsetesse ruumidesse 1. septembril.
Variku koolis ja uues spordihoones on sarikapidu peetud, lapsed saavad vastsetesse ruumidesse 1. septembril. Foto: Kristjan Teedema

Euroopa investeerimispank ja Tartu linn allkirjastasid kuni 20 miljoni euro suuruse laenu võtmise lepingu, mille abil toetatakse Tartu haridusvaldkonna investeeringuid.

Laenu abil plaanitakse renoveerida ja laiendada Tartu haridus- ja spordihooneid, sealhulgas ka kutseõppeasutuste treeningukeskust.

Variku ja Annelinna koolid

Lähima kümne aastaga plaanib linn rekonstrueerida kõik põhikoolid ning seejärel alustatakse järgmist remondiringi Tartu gümnaasiumites.

«Igal aastal panustame ka kutsehariduse õpikeskkonna parendamisse,» edastas Tartu linnapea Urmas Klaas.

Kui palju täpselt plaanib linn võimalikust 20 miljonist eurost laenu võtta, pole veel selge. «Kavandame laenuvõimalust kasutada etapiti ja kasutada kogu summat kolme aasta jooksul,» selgitas Klaas.

Laenu võetakse tänavu Variku kooli renoveerimiseks, see valmib tänavu 1. septembriks, ning Annelinna gümnaasiumi rekonstrueerimiseks, mille kallal alustatakse tööd tänavu juulis ning lõpetatakse 2020. aastal.

«2021. aasta objektid täpsustuvad eelarvestrateegia 2020–2023 koostamise käigus,» lisas linnapea.

Euroopa investeerimispanga asepresident Alexander Stubb usub, et laen võimaldab Tartul saavutada hariduslinnana oma eesmärke. Ta selgitas, et hea õppekeskkond avaldab otsest mõju õpiedule. «Tartu kuulsus hariduslinnana ulatub kaugele ja olen uhke, et Euroopa investeerimispank saab sellele pikale ajaloole positiivse panuse anda,» ütles Stubb.

Limiiti veel on

Tartule antav laen on esimene väljaspool Tallinna välja käidud Euroopa investeerimispanga laen Eestis.

Praegu on Tartu linnal laene kokku 71 miljonit eurot. «Tänavu on eelarves kavandatud investeeringuteks 11 miljoni euro laenamine, see sisaldab ka Euroopa investeerimispangalt laenatavat,» märkis Urmas Klaas. Vaba laenulimiiti on Tartu finantsseisundit arvestades seega 17 miljonit eurot.

Euroopa investeerimispank on liikmesriikidele kuuluv pikaajalisi laene andev euroliidu asutus. Pank pakub laene usaldusväärsetele investeeringutele.

Viimase viie aasta jooksul on Euroopa investeerimispank panustanud Eesti projektidesse pea 830 miljonit eurot, muu hulgas ka investeeringuteks tehnoloogia-, taristu- ja transpordivaldkonda. TPM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles