Ehitusfirma tahab töötaja surmast ja riigi keelust hoolimata objektil jätkata (1)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Vundamendi soojustustööde ajal vajus pinnasest välja vanad, rasked ehitusdetailid, mis töömehele peale vajusid.
Vundamendi soojustustööde ajal vajus pinnasest välja vanad, rasked ehitusdetailid, mis töömehele peale vajusid. Foto: Jürgen Puistaja / Kanal 2

8. märtsil juhtus Tartus Kungla tänava ehitusobjektil raske õnnetus, mis nõudis ühe töömehe elu. Tööinspektsioon keelas peale õnnetust ehitusfirmal töid jätkata, sest leidis mitmeid puudusi töötajate ohutuse tagamises. Ehitusfirma vaidleb aga vastu ja nõuab ehituse jätkamist.

Politsei- ja Piirivalveamet teatas 8. märtsil, et Tartus Kungla 38 ehitusobjektil tekkis varing hoone vundamendi soojustustööde käigus. Varingu tagajärjel jäi üks ehitusfirma Mercur Trust töötaja majaseina ja betoonist konstruktsiooni vahele ning hukkus. 

Samal päeval läks ehitust kontrollima tööinspektsioon ning inspektor tuvastas, et kaevandis töötavate Mercur Trust töötajate ohutus ei ole tagatud – kaevandis ei olnud väidetavalt tõkketammi ega muid pinnasele vastavaid toestusi, mis hoiaksid ära pinnase varisemise. Lisaks oli tööinspektori ettekirjutuse kohaselt kolmest maja küljest kaevandi servale ladustatud pinnasekuhjad, suured kivid ja ehituspraht.

Tööinspektsioon leidis, et sellega on Mercur Trust OÜ rikkunud töötervishoiu ja tööohutuse nõudeid, mille kohaselt tuleb kaevandis töötades kasutada ettevaatusabinõuna toestust või tõkketammi.

Samuti rikkus ehitusfirma tööinspektsiooni kohaselt nõudeid, mille järgi tuleb hoida pinnasekuhjad, materjalid ja liiklusvahendid kaevamiskohast kaugemal ja vajaduse korral tuleb püstitada kaitsetõkked. Ettekirjutuses on välja toodud, et ehitusfirma rikkumiste tulemusel tekkis kaevandis varing, kus hukkus üks töötaja.

Vaatluse tulemusena peatas tööinspektsioon samal päeval ehitusobjekti kaevandis töö.

Ehitusettevõte ei nõustu tööinspektsiooni etteheidetega ja nõuab ehitustööde jätkamist

Mercur Trusti sõnul ei teostatud ehitusel vundamendi soojustustöid, vaid hüdroisolatsiooni paigaldamistöid – vundamendist tuli vesi läbi, mistõttu olid vajalikud selle kiireloomulised veekindlaks muutmise tööd, et vältida suurema kahju tekkimist.

Ettevõte rõhutab, et otse kaevandi servale ei ladustatud midagi, küll aga võis pärast varingut jääda tööinspektsiooni inspektoritele teine mulje, sest pinnasekuhjade ja materjalide vaheline maapind oli varingu tulemusena vajunud kaevandisse. «Sellisel juhul võis välja kaevatud pinnas pärast varingut olla varingu serval, kuid see ei tähenda, et pinnas oli enne varingut ladustatud kaevandi servale,» kirjutas ettevõte vaides tööinspektsiooni ettekirjutusele.

Ettevõtte kohaselt oli ka kaevandis olemas toestus, milleks oli betoonkonstruktsioon ehk betoonist postid, mis olid ülevalt ühendatud horisontaalse betoonvööga ning mis ulatusid kaevandi põhjast kuni üles ääreni välja.

Seega ei nõustu Mercur Trust tööinspektsiooni väidetega ning leiab, et rikkumisi ei esinenud. Ka ei nõustu Mercur Trust väitega, et rikkumiste tõttu toimus varing, kus hukkus ettevõtte töötaja.

«Mercur Trust OÜ on seisukohal, et varingu põhjused ei ole selged ning need tehakse kindlaks menetluse käigus. Seetõttu ei saa tõsikindalt väita, et just Mercur Trust OÜ-le etteheidetavad rikkumised varingu põhjustasid,» seisab tööinspektsioonile esitatud vaides. Seega palub ettevõte tööinspektsioonil tühistada ettekirjutus, millega peatati ehitusobjektil kaevandis töötamine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles