Piirissaare põhjakanal muutub taas läbitavaks

Eili Arula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Piirissaare kanali lõunapoolsele osale 2011. aasta suvel.
Vaade Piirissaare kanali lõunapoolsele osale 2011. aasta suvel. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Piirissaare põhjakanalis ulatus mullu suvel vesi ainult poolde säärde. Põuase suve kõrghetkel oli veetase põhjakanalis ainult 10–15 sentimeetrit.

Et seal kalastushooajal taas lahedalt paadi ja väikelaevaga liigelda saaks, laseb Tartu vald kanalipõhjast setted eemaldada.

Tartu valla abivallavanem Tarmo Raudsepp sõnas, et kanalit tuleb süvendada iga viie kuni seitsme aasta järel. «Peipsist uhub vesi kanalipõhja palju setteid ja sinna tekivad kõrged luited,» põhjendas Raudsepp.

Kuna põhjakanal muutub seetõttu pea läbimatuks, on ennekõike raskendatud kohalike kalurite elukorraldus. Kui kalamehed soovivad Peipsi järvel võrke panna Piirissaarest põhja poole, siis praegu ei saa nad järvele sõita Piirissaare sadamast otse mööda põhjakanalit, vaid peavad lähenema kanali lõunapoolsest otsast ja tegema tiiru ümber saare. Sadamast põhjakanali kaudu on järvele umbes kilomeeter, ümber saare sõites on teekond vähemalt viis korda pikem.

Tartu vald kavatseb lasta kanali süvendada sel aastal. Plaani elluviimiseks otsib vald praegu hanke korras töö tegijat. «Esialgse arvutuse järgi on süvendustöödeks ette nähtud 95 000 eurot, millest 34 500 eurot taotlesime Peipsi kalanduspiirkonna arendajate kogu kaudu Leaderi programmi meetmest,» selgitas Raudsepp. Tema teada on toetuse taotlus ka rahuldatud ning nüüd jääb üle oodata üksnes kinnitust.

Eesmärk on, et pärast töid peab saama põhjakanalit läbida kuni kuue meetri pikkuse, 2,8 meetri laiuse ja 0,7-meetrise süvisega väikelaevaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles