Kaitseväe ühendatud õppeasutuste õppurid harjutavad Tartus üksuste juhtimist

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppus Siil, linnalahing möödunud aastal Valgas.
Õppus Siil, linnalahing möödunud aastal Valgas. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Kaitseväe ühendatud õppeasutused korraldavad sel nädalal Tartus harjutuse Kõue Turm, mille käigus võib kolmapäeval ja neljapäeval näha Tartu linnas väikestes gruppides liikuvaid kaitseväelasi.

«Kõue Turm on iga-aastane kogu KVÜÕAd kaasav harjutus, mille seekordne eesmärk on kinnistada teadmisi ja oskusi allüksuste lahingtegevuse planeerimisel ja juhtimisel linnalahingus,» ütles õppuse üldjuht kolonelleitnant Mart Sirel. «Me oleme väga tänulikud Tartu elanikele ja linnavõimule, et meil võimaldatakse seda harjutust linnaruumis läbi viia,» lisas kolonelleitnant Sirel. 

Harjutusel loovad KVÜÕA tegevväelastest hindajad ja vahekohtunikud rühmaülemate, kompaniiülemate ja pataljoni staapide rollides olevatele õppuritele stsenaariumipõhised olukorrad, mille lahendamise käigus tuleb õppuritel olukorda analüüsida ja teha otsuseid allüksuse lahingulise eesmärgi saavutamiseks. Linnaruumis liikumine annab õppuritele keskkonnast parema ülevaate, mida klassis ei saavuta.

Kõue Turm on harjutus, millest võtavad osa ainult juhtimiselemendid, hindajad ja vahekohtunikud – kokku ligikaudu 150 tegevväelast veoautode ja maasturitega. Õppusel ei kasutata lahinguvarustust ja imitatsioonivahendeid ning kaitseväelased ei sisene eravaldustesse ega häiri muul moel Tartu tavaelu.

2018. aastal toimus õppus Kõue Turm Põlva ja Kastre vallas ja 2017. aastal Tartu ja Luunja vallas.

Kaitseväe ühendatud õppeasutused on Tartus paiknev Eesti ainus riigikaitseline kõrgkool, kus koolitatakse ohvitsere ja allohvitsere kaitseväele ning kaitseliidule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles